Hlavní obsah

Jsem dojat a skoro beze slov, hlásí rakouský exkancléř návrat. Volby vyhráli jeho lidovci

Telefonický rozhovor s Kateřinou Vnoučkovou z Institutu mezinárodních studií FSV UK.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Volby ve stínu jarní korupční aféry vládních Svobodných skončily podle prognóz očekávaným vítězstvím lidovců. Zelení podle předběžných odhadů dosáhli nejlepšího výsledku v dějinách.

Článek

Předčasné parlamentní volby v Rakousku v neděli s výrazným náskokem vyhrála Rakouská lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Vyplývá to z předběžných konečných výsledků, které po sečtení hlasů z volebních místností zveřejnilo ministerstvo vnitra. Potvrdily se tak dřívější prognózy, o kterých informovaly agentura APA a veřejnoprávní stanice ORF.

Podle předběžných konečných výsledků získala Kurzova Rakouská lidová strana (ÖVP) 38,4 procenta hlasů.

„Jsem dojat a skoro beze slov,“ řekl předseda lidovců Kurz ve volebním štábu. „Byly to těžké čtyři měsíce, ale teď nás lidé zvolili znovu,“ uvedl s odkazem na dobu, která uplynula od pádu koaliční vlády ÖVP a Svobodné strany Rakouska (FPÖ). „S dobrým výsledkem jsme počítali, ale takový výsledek jsme očekávat nemohli,“ dodal.

Předsedkyně SPÖ nerezignuje

Na druhém místě s velkým odstupem skončili sociální demokraté (SPÖ) s 21,5 procenta hlasů. „Není to to, co jsme si přáli, není to to, za co jsme bojovali,“ řekla ve volebním štábu sociálních demokratů (SPÖ) předsedkyně Pamela Rendiová-Wagnerová. „Nejsme s tím spokojeni,“ dodala. Zároveň ale zdůraznila, že se těší „na další cestu“.

Podle stanice ORF tak zjevně v reakci na výsledek SPÖ, který je nejhorší od druhé světové války, nehodlá rezignovat na funkci v čele strany.

Výraznou ztrátu oproti volbám v roce 2017 utrpěla protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) (17,3 procenta). Pohoršila si o necelých deset procent. Čtyřprocentní hranici pro vstup do Národní rady překročili ještě Zelení, kteří od posledních voleb v říjnu 2017 v parlamentu nebyli. Dvanáct procent, kterých podle předběžných výsledků dosáhli, pro ně znamená nejlepší volební výsledek v dějinách.

Nejlepšího výsledku ve svých dějinách dosáhli se 7,4 procenty také liberálové z NEOS. Dosud parlamentní strana Nyní čtyřprocentní hranici nepřekonala (1,8 procenta).

Kurze čeká koalice

Podle prognózy ORF by většinu v parlamentu mohla mít vláda lidovců se Svobodnými, lidovců se sociálními demokraty, ale překvapivě také koalice lidovců se Zelenými. Před volbami se hovořilo o tom, že by lidovci a Zelení museli přibrat do trojkoalice také NEOS.

Kurz podle agentury Reuters řekl, že si promluví se všemi možnými stranami.

K výsledku v rakouských volbách gratulují Kurzovi i čeští politici. „Přeji našim sousedům konstruktivní jednání při sestavování nové proevropské vlády a již se těším na další česko-rakouskou spolupráci,“ napsal na svůj Twitter ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Na Twitteru se česky i německy vyjádřil i český premiér Andrej Babiš.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověří Sebastiana Kurze sestavením nové vlády příští týden. Oznámil to v projevu ze svého sídla v Hofburgu. Současná úřednická vláda Brigitte Bierleinové demisi podá v úterý, prezident ji ale hodlá pověřit, aby do vzniku nového kabinetu zemi nadále vedla. Kurzovi prezident k vítězství poblahopřál.

Výsledky zatím nezahrnují asi milion hlasů voličů, kteří využili korespondenčního hlasování nebo volili na voličský průkaz mimo své trvalé bydliště. Hlasy z korespondenčního hlasování se budou sčítat až v pondělí, hlasy odevzdané na voličský průkaz až ve čtvrtek.

Předčasné volby se konaly ve stínu korupční aféry, kvůli níž v květnu padla vláda kancléře Sebastiana Kurze. Aféra s nahrávkou z ostrova Ibiza se týkala expředsedy vládní strany Svobodní (FPÖ) a vicekancléře z doby před volbami v roce 2017.

Podívejte se na video z května, kdy padla Kurzova vláda.Video: Eva Soukeníková, Reuters

Na nahrávce sliboval domnělé neteři ruského oligarchy výhody za pomoc v předvolební kampani. Po zveřejnění nahrávky podala Kurzova vláda demisi a Rakousko zamířilo po dvou letech k parlamentním volbám. V nich opět zvítězila Kurzova lidová strana.

Reklama

Doporučované