Hlavní obsah

Ráno bylo mrazivé, na horách bylo i kolem minus 20 stupňů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dnešní ráno v Česku bylo mimořádně chladné. Nové teplotní minimum pro dnešní den zaznamenala kolem 6:00 více než třetina dlouhodobě měřicích stanic.

Článek

V nížinách se teploty pohybovaly většinou mezi minus pěti a minus devíti stupni Celsia, ale na horách klesly i pod minus 20 stupňů. Údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém facebookovém profilu.

V předchozích dnech do Česka dorazil studený vzduch, během noci na dnešek se postupně vyjasnilo, uklidnil se vítr a na některých místech leží sněhová pokrývka. „To všechno jsou faktory, které nám přinesly extrémně nízké teploty,“ uvedli meteorologové.

V Krkonoších dnes po ránu klesly teploty pod minus 20 stupňů. Na Šumavě klesla rtuť teploměru až k hranici minus 18 stupňů Celsia. Nejméně meteorologové naměřili u Jezerní slatě u Kvildy na Prachaticku, kde bylo minus 17,6 stupně Celsia, řekla ČTK Eva Plášilová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Rekordně nízké teploty pro 1. duben zaznamenala brzy ráno více než třetina ze zhruba 150 stanic, které měří 30 a více let. „Z toho bylo 14 stanic s nejnižší zaznamenanou teplotou za celý měsíc duben,“ uvedli meteorologové.

Přes den by se dnešní teploty měly podle předpovědi ČHMÚ pohybovat nejčastěji mezi pěti a devíti stupni. Na horách v 1 000 metrech bude kolem nuly, na Šumavě kolem tří stupňů.

Čtvrtek už bude o něco teplejší. Nejvyšší teploty přes den vzrostou na devět až 13 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované