Hlavní obsah

Rathovu žádost o přeřazení do mírnější věznice soud zamítl

David Rath.

Reklama

aktualizováno •

Rathův obhájce Roman Jelínek následně uvedl, že se obrátí na Ústavní soud. Rath si odpykává sedmiletý trest v teplické věznici.

Článek

Teplický soud zamítl návrh bývalého hejtmana a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha o umístění do výkonu trestu do oddělení s nižším stupněm zabezpečení. Rath se veřejného zasedání nezúčastnil. Jedním z důvodů, proč žádal o přeřazení, podle advokáta bylo, že by rád pracoval jako lékař nebo zdravotník, což nyní nemůže.

Rathův obhájce Roman Jelínek argumentoval hlavně tím, že obžalovaný byl šest let stíhán na svobodě a nepokusil se utéci ani se neskrýval před policií. „Vězeňská služba rozhodla správně, rychle, nicméně šlo to poněkud na úkor kvality, a to z toho důvodu, že neměla dostatek podkladů,“ uvedl Jelínek. „Zdravotníků je ve Vězeňské službě velký nedostatek,“ zdůraznil.

Předsedkyně senátu Lucie Yakut protiargumentovala tím, že i přes jeho spořádaný život mu nic nezabránilo spáchat trestný čin. „Umístění odsouzeného do vysokého stupně zabezpečení odpovídá zákonu a bylo také řádně odůvodněno,“ uvedla nakonec.

Generální ředitelství vězeňské služby v minulých dnech změnilo status teplické věznice. Nově jde o vězení s vysokým stupněm zabezpečení. „Obecně je to tak, že po obdržení písemného rozhodnutí (soudu) zasedne znova zařazovací komise a provede nové zařazení odsouzeného do příslušného stupně,“ řekla ČTK mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. „I proti novému rozhodnutí se může odsouzený odvolat,“ dodala. O zařazení Ratha tak znovu bude rozhodovat teplická věznice.

Návrh na přeložení do oddělení s nižším stupněm zabezpečení podal Rath 25. listopadu. Obhájce v předneseném návrhu zdůraznil, že při rozhodování o zařazení do konkrétního typu věznice nelze hodnotit pouze délku trestu.

Rath nebyl doposud soudně trestán, nebyl odsouzen za násilný trestný čin a během osmnáctiměsíční vazby nebyl nikdy kázeňsky trestán, naopak několikrát byl kázeňsky odměněn. Po propuštění z vazby byl Rath trestně stíhán na svobodě, nijak se nepokoušel skrývat, nic podle obhájce nenasvědčuje tomu, že by se snažil utéci. Do výkonu trestu nastoupil řádně v říjnu.

Státní zástupce Pavel Norek v závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na to, že byl Rath odsouzen za vysoce společensky škodlivé jednání. „Vrchní soud v Praze hovořil o předem připraveném, dohodnutém, ziskuchtivém jednání sahajícím do nejvyšších pater samosprávy,“ uvedl.

Reklama

Doporučované