Hlavní obsah

Realisté posílají do boje o Hrad bezpečnostního experta Jiřího Hynka

Realisté posílají do boje o Hrad experta na bezpečnost Jiřího Hynka.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Realisté posílají do prezidentských voleb vlastního kandidáta. Ze svých řad si vybrali odborníka na bezpečnost Jiřího Hynka.

Článek

Necelý půlrok před prezidentskými volbami se do okruhu uchazečů o křeslo na Pražském hradě přidává další - nové - jméno. Svého kandidáta do boje posílají Realisté. Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, plánuje získat podporu u občanů České republiky. Jejich podpisy začne sbírat hned v úterý. Zároveň bude ale hledat i podporu poslanců a senátorů.

Pro Realisty patří mezi klíčové oblasti bezpečnost. Hynka považují v tomto oboru, stejně jako v armádní problematice, za experta. Právě proto ho postaví proti Miloši Zemanovi.

Šéf Realistů Petr Robejšek označil obranu národa a posílení občanské hrdosti za hlavní témata prezidentských voleb v příštím roce. Úkolem prezidenta je podle jeho slov hájit národní zájmy, být vrchním velitelem ozbrojených sil a podporovat český průmysl. „Jiří Hynek se nebude muset nic učit, má všechny předpoklady, aby byl silným kandidátem,” míní Robejšek.

Zájem kandidovat na úřad prezidenta již kromě stávající hlavy státu Miloše Zemana oznámili také textař Michal Horáček, vědec Jiří Drahoš, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Účast ve volbách zvažuje také teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Potřebný počet podpisů oznámil již v květnu jako první Horáček. V uplynulých dnech pak o dosažení potřebné podpory pro svého manžela informovala choť prezidenta Ivana Zemanová a zelenou do prezidentského klání dostal od občanů už i akademik Drahoš.

Reklama

Doporučované