Hlavní obsah

Rebelie v TOP 09 se nekoná, Kalouskovi kritici se náhle „rozmysleli“

Kalousek o sporech v TOP 09

 

Reklama

Podle hlasů ze strany oponenty umlčel tlak vedení.

Článek

Ještě před týdnem to v TOP 09 vypadalo dramaticky. Vyšlo najevo, že tradiční bašta strany - Praha-západ - nechce Miroslava Kalouska na kandidátku. Liberecký šéf vyzval k mimořádnému sjezdu, kde by byl Kalousek odvolán. A vznikla Podskalská výzva k celostranickému referendu o budoucnosti předsedy strany.

Přesto se ve čtvrtek ráno Miroslav Kalousek ve své sněmovní kanceláři usmíval: „Při vší úctě k menšinovým názorům. Tyto jsou natolik menšinové, že se jimi prakticky nezabývám.“

Dlouholetý politik už si je v tu chvíli jistý, že jeho vnitrostraničtí oponenti začínají couvat. A podle informací Seznamu jim ke změně názoru „pomohl“ tlak z vedení.

Problémem pro Kalouska byla především vzpurná Praha-západ. V minulých sněmovních volbách tu strana získala 24 procent, dvakrát více než jinde, a Kalousek bude zcela jistě v kraji chtít znovu kandidovat.

Jak ale minulý týden upozornil Seznam, tamní buňka loni odhlasovala, že si Kalouska v čele kandidátky nepřeje. Od ledna má ale nové vedení a jako častého návštěvníka na schůzích právě předsedu.

Za poslední dva týdny dorazil Kalousek dvakrát, naposledy na středeční mimořádné jednání svolané kvůli tomu, že se informace o problémech s kandidátkou dostala do médií. Výsledek? Na nepříjemné usnesení se zapomene.

„Rozhodně na nás nijak netlačil. Sešli jsme se s ním a shodli se, že se situace změnila, vedení s námi lépe komunikuje. Máme pocit, že je to na dobré cestě,“ komentuje obrat nový předseda Prahy-západ Václav Hraba.

Kalousek vypustí psy

Náhlou změnou názoru prošli i někteří z desítek lidí podepsaných pod Podskalskou výzvou žádající referendum, kteří začali svou podporu stahovat. „Ve vedení se rozběsnili a teď se nás snaží diskreditovat. Jakákoli snaha o změnu v TOP 09 skončí tak, že Kalousek vypustí psy. A někteří lidé zkrátka nemají tolik odvahy, aby to ustáli,“ rozčiluje se autor výzvy, politolog Jiří Cieslar.

Svůj podpis stáhl jeden z klíčových lidí, šéf organizace na Praze 2 Martin Víšek. „Nemám ani tak problém s obsahem, jsou tam pozitivní i negativní věci. Jde mi spíš o tu formu – neměli jsme čas to pořádně prodiskutovat a třeba k tomu formálně přijmout stanovisko,“ vysvětluje Víšek, proč nechce být počítán mezi rebely.

Na dotaz, zda na něj tlačilo vedení strany, odpovídá stručně: Nějaké dotazy z vedení proběhly, celá aféra s jeho podpisem je prý ale pouhé nedorozumění.

Další z petentů se o svém podpisu raději nechtějí bavit vůbec. „Ještě se to bude řešit ve straně, raději to do té doby nebudu komentovat,“ říká například místostarosta Prahy 2 Michael Grundler.

Na počtu podpisů ale ve skutečnosti až tolik nezáleží – vedení dalo najevo, že se věcí nehodlá zabývat. „Výzvy a petice patří aktivistům, ne politickým stranám. Je to aktivistický čin a příliš si ho nevšímám,“ dodává Kalousek.

Reklama

Související témata:

Doporučované