Hlavní obsah

Druhý muž TOP 09: Kvůli válce s Babišem jsme zanedbali jiná témata. Bez Kalouska to ale nejde

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

TOP 09 nevěří, že stačí vyměnit Kalouska a stane se zázrak (video: Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

TOP 09 nechala ve svém čele Miroslava Kalouska, i když jeho výsledek v krajských volbách nemohl být o mnoho horší. „Roli v tom sehrál i pragmatismus. Nenabízelo se řešení, co poté," vysvětluje místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, proč se jeho strana takto rozhodla. Netají se ale tím, že kampaň založená na obraně svobody před Andrejem Babišem se nepovedla.

Článek

Tři čtvrtiny širšího vedení TOP 09 včera odhlasovaly, aby Miroslav Kalousek zůstal předsedou. Je to hodně, nebo málo? 

Myslím, že je to silná podpora. Aby změnil svoje rozhodnutí zůstat v čele strany, musela by být mnohem nižší.

Jaký podíl viny má podle vás Miroslav Kalousek na volebním neúspěchu?

Nejsem zastáncem toho, že ty volby dopadly špatně jenom kvůli němu. Neúspěch je vždy dán více faktory, a těžko změřit, nakolik to ovlivnila právě osoba Miroslava Kalouska. Samozřejmě za to určitou odpovědnost jako předseda strany nese, ale přijde mi nefér svalovat to jen na něj.

V průzkumech dlouhodobě patří mezi nejméně oblíbené české politiky. Nebojíte se, že vás lidé nevolí prostě a jednoduše proto, že ho nemají rádi? A že vám to může prohrát další volby?

Uvědomuju si, že je celá řada lidí, kteří mají ke Kalouskovi negativní vztah a je pro ně zábranou, aby nás volili. Ale nejsem si ani jist, že tihle lidé by TOP 09 volili, kdyby tam nebyl. Nevěřím na jednoduchá řešení. Že stačí vyměnit jednu osobu a budou se dít zázraky a najednou budeme mít třicet procet. To je utopie. Kromě toho kampaň začne už na začátku léta.

Hrál v rozhodnutí Kalouska podpořit roli i určitý pragmatismus, že už je málo času a že vlastně ani nemáte za koho ho vyměnit?

U některých kolegů určitě. Chtěli vědět, co bude poté, a to řešení se zkrátka nenabízelo. O mně se ví, že nechci předsedovi vrážet kudlu do zad, k odchodu ho nevyzvali ani místopředsedové. Řešení B zkrátka neexistovalo.

Uvažujete alespoň o tom, že Kalousek sice zůstane předsedou, ale v kampani ho upozadíte?

Neumím si představit, jak schovat předsedu strany. Ale na druhou stranu, musíme přijít s nějakými marketingovými tahy, aby byli víc vidět i ti ostatní. A aby dominance předsedy nebyla tak velká. Osobnosti máme - třeba místopředsedu Leoše Hegera, místopředsedkyni Markétu Adamovou.

Podle mých informací si na včerejší schůzce krajští předsedové několik hodin stěžovali na špatně zvolenou předvolební kampaň.

Ano, stěžovali si na to. A nejen oni. Shodli jsme se, že bychom se měli vrátit k ekonomickým tématům. Tam byl dominantní postavou náš předseda a nechali jsme si to ukrást někým jiným. Zazněly tam výtky typu, že bychom neměli být negativní za každou cenu, při každé příležitosti.

To nás vrací zpět ke Kalouskovi, protože kampaň založenou na odboji proti Babišovi a obraně demokracie prosazoval on. Uznal včera, že tahle sázka nevyšla?

Myslím, že ano. Krajské volby jasně ukázaly, že v očích veřejnosti jsme vnímáni jako strana jednoho tématu. Vyvoláváme dojem, že jsme protestní hnutí, které bojuje proti všemu, chce zachránit svět, chce zachránit svobodu. A přestože jsou to témata strašně důležitá a stojím za nimi, tak volby ukázaly, že to lidi tak necítí, že se necítí tak ohroženi. A že abychom vůbec mohli vést bitvu o tato vznešená témata, tak nejdřív musíme mít ta procenta. Nám v té válce proti Babišovi a Zemanovi nezbývá prostor pro další témata, kterými bychom mohli zaujmout voliče.

Chcete připravit „vizi České republiky” v roce 2030. Není to trošku ambiciózní plán pro stranu jako TOP 09? Neměli byste se soustředit spíš na rok 2017?

Je to záměrně okázalé. Chceme ukázat, že máme vizi, která přesahuje dvě volební období. Samozřejmě budeme mít i program na příští čtyři roky, ale nechceme být jako vláda, která jen reaguje na dnešek.

Nebojíte se, že rok 2030 bude pro voliče stejně abstraktní jako boj za demokracii?

Věříme, že je to dobré i z marketingového hlediska. Zvlášť teď, kdy si řada lidí říká, co s tou TOP 09 bude.

Co když to nezabere? Pokud nezvládnete sněmovní volby, měl by Kalousek skončit?

Pokud by to tak dopadlo, je to signál pro celé vedení, aby nabídlo funkce k dispozici.

Reklama

Související témata:

Doporučované