Hlavní obsah

V TOP 09 se zvedají kritici Miroslava Kalouska. Chtějí, aby ještě před volbami odstoupil

A jak vidí svého nástupce v čele TOP 09 Karel Schwarzenberg?

 

Reklama

Kalouskovi oponenti shánějí hlasy třetiny členů strany, aby dokázali svolat mimořádný sněm a na něm odvolat současné vedení TOP 09.

Článek

Devět měsíců před sněmovními volbami se v TOP 09 zvedají kritici předsedy Miroslava Kalouska. Snaží se dokonce co nejrychleji svolat mimořádný sněm a ještě před říjnovými volbami zvolit nové vedení.

Nejprve se ozvala část straníků ve středních Čechách, která si nepřeje, aby Miroslav Kalousek byl lídrem volební kandidátky v jejich kraji. V okrese Praha-západ, baště, kde v minulých sněmovních volbách TOP 09 získala 24 procent hlasů - dvakrát víc než celostátně, si dokonce odhlasovali usnesení, kde Kalouskovi doporučují kandidovat v jiném kraji.

K odporu se nyní chystají také okresy Beroun a Benešov. „Od té doby, co z vedení odešel Karel Schwarzenberg, narůstá mezi členy nespokojenost. Jsou otrávení, původní nadšení po vstupu do politiky skoro zmizelo. Vždyť naším jediným tématem, na které se zmůžeme, je Antibabiš," popisuje náladu šéf benešovské TOP 09 Pavel Dvořák, jenž by si v čele strany přál europoslance Luďka Niedermayera. „Věřím, že nové vedení by přitáhlo zpět naše zklamané voliče."

Nikdo nás nechce poslouchat

Ještě razantněji proti Kalouskovi vystoupil předseda TOP 09 v Libereckém kraji Petr Pošmourný. Sepsal takzvanou „jabloneckou výzvu" a rozeslal ji do všech okresů. Žádá po nich, aby se zasadily o svolání celostátního sněmu strany a zvolily nové vedení.

„Nechci čekat ani na to, jakou blamáží pro nás skončí celostátní podzimní volby. Jakmile se někde zmíním, že jsem z TOP 09, už mi nikdo nechce naslouchat. To se mi stane v podstatě okamžitě, jakmile opustím bezpečnou bublinu našich spolustraníků," píše Pošmourný v dopise.

Kalouskovi vyčítá, že žije v „pražské bublině" a že kvůli němu „opouštějí stranu někteří lidé".

Rozhádat se před volbami je hloupost

Miroslav Kalousek na kritiku reaguje stručným konstatováním, že TOP 09 je demokratická strana.

„To znamená, že u nás regionální organizace mají možnost iniciovat svolání celostátního sněmu nebo přijímat různá usnesení, což také využívají,“ říká Kalousek.

Aby se jeho kritikům povedlo svolat mimořádný sněm, musejí podle stanov získat podporu alespoň třetiny z 2 800 členů. To se zatím jeví jako nepravděpodobné.

„Já tu kritiku vedení z několika regionů samozřejmě také slyším, vnímám a beru jako legitimní postoj. Ale snažit se vyměnit lídra devět měsíců před volbami považuji za hloupost. Rád bych, abychom se teď soustředili na volební souboj s našimi konkurenty a nikoliv na šarvátky uvnitř strany," řekl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Teď máme vizi

Miroslav Kalousek nabízel rezignaci na post už loni na podzim po neúspěchu v krajských volbách, k odstoupení ho tehdy vyzvali i straníci na Královéhradecku.

Širší vedení TOP 09 sice předsedu podrželo, přesto si však straničtí lídři uvědomili, že TOP 09 se profiluje až příliš na jediném tématu - na kritice ministra financí Andreje Babiše a jeho hnutí ANO - a začali chystat nový dokument nazvaný Vize 2030.

Jde o vizi České republiky v dramaticky se měnícím světě, kdy se zhoršuje bezpečnost a narůst nových technologií prudce mění pracovní trh. V sobotu mají dokument představit a demonstrovat, že TOP 09 umí nejen kritizovat, ale také nabídnout vlastní alternativu k současné vládě.

Kalouskova víra

Otevřenou kritiku straníků vůči Miroslavu Kalouskovi umocňují aktuální lednové průzkumy veřejného mínění.

Podle volebního modelu agentury STEM by se Kalouskova strana s 4,6 procenty ani nedostala do Poslanecké sněmovny. CVVM při Sociologickém ústavu je s odhadem devíti procent milosrdnější.

„Já průzkumy veřejného mínění nepřeceňuji, ale, když už, více věřím vědeckým pracovištím. Každopádně jsem přesvědčen, že TOP 09 míří k dvoucifernému volebnímu výsledku," říká Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata:

Doporučované