Hlavní obsah

Řecko ochromila generální stávka. Lidem vadí další utahování opasků

Řada Řeků se zapojila do celodenní stávky.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Řekové nejsou spokojeni s reformním opatřením navrženým vládou. Má se dotknout mimo jiné daní a sociální podpory. Po celé zemi se konají stávky.

Článek

Na protest proti novým úsporným opatřením se dnes mnoho zaměstnanců po celém Řecku účastní celodenní stávky. Byly zrušeny některé lety, lodě zůstávají v přístavech, omezena je i veřejná doprava. Celodenní stávku zorganizovaly dvě hlavní odborové organizace ADEDY a GSEE, uvedla agentura Reuters.

„Ta samá vláda, jejíž politika zničila lidi i hospodářství, znovu nakládá pracujícím a důchodcům na hřbet nová neúnosná opatření,“ uvedla v prohlášení organizace GSEE.

Největší řecké aerolinky Aegean Airlines a Olympic Air zrušily tři desítky letů, pět desítek dalších bylo přesunuto. Do práce nepřišli ani novináři. Námořní svaz informoval, že lodě po celé zemi dnes zůstanou v přístavech. Časově byl omezen provoz veřejné dopravy. Dispečeři letového provozu dopoledne stávkovali tři hodiny.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Třetí záchranný balíček za 86 miliard eur, v přepočtu 2,2 bilionu korun, má vypršet letos v srpnu, po tomto datu by si Řecko mělo začít opět půjčovat samo na finančních trzích.

Řecký parlament v lednu schválil soubor nových reformních opatření, která jsou podmínkou pro pokračování zahraniční finanční pomoci. Změny se dotýkají daní, energetiky i práce. Vedou k restrukturalizaci sociálních dávek na děti, zavádějí nové postupy pro uzavírání a splácení půjček a také ztěžují odborům možnost vyhlašovat stávku.

„Pro pracující, důchodce a nezaměstnané neplyne z konce třetího záchranného balíčku v srpnu 2018 automaticky začátek prosperity, naopak začátek dalších nesnází,“ uvedl svaz PNO.

Reklama

Doporučované