Hlavní obsah

Řecko se kvůli národní bezpečnosti chystá vyhostit dva ruské diplomaty, píší místní média

Řecko údajně vyhostí dva ruské diplomaty.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Řecké úřady vyhostí dva ruské diplomaty a dalším dvěma zakážou vstup do země. S odvoláním na řecký list Kathimerini o tom ve středu informovala ruská média.

Článek

Řecko vyhostí dva ruské diplomaty a dalším dvěma zakáže vstup do země. Informují o tom ruská a řecká média. Důvodem má být ohrožení řecké národní bezpečnosti, šíření ruského vlivu v zemi a snahy o získávání citlivých informací. Řecké úřady informaci zatím nepotvrdily.

Rusko je podle BBC na případné vyhoštění diplomatů připravené reagovat odvetou ve stejném rozsahu. Jedním z diplomatů je podle řeckého listu Kathimerini zaměstnanec ruské ambasády Viktor Jakovlev.

Atény podle řeckého listu viní ruské diplomaty ze snah rozšířit ruský vliv v Řecku, z uplácení řeckých činitelů a z podkopávání dohody o novém názvu bývalé jugoslávské republiky Makedonie, kterou země nedávno uzavřely. Dohoda mezi Aténami a Skopje by mohla usnadnit Makedonii vstup do NATO.

Podle řeckého vládního zdroje AFP přijmou Atény „potřebné kroky k zajištění národních zájmů”. Zprávu o chystaném vyhoštění ruských diplomatů ale nepotvrdil.

Reklama

Doporučované