Hlavní obsah

Řecko udělalo pokrok, dublinská pravidla pro uprchlíky začnou znovu platit

Video: nela vejvodová

 

Reklama

Znovuoživení dublinských migračních pravidel pro Řecko navrhla Evropská komise.

Článek

Evropská komise navrhla, aby se znovu začaly dodržovat dublinské dohody ošetřující azylovou problematiku zemí EU. Novinka se konkrétně týká Řecka, které podle komise od roku 2014 vylepšilo svoji legislativu, práci úřadů a fungování azylového systému. Bude tak znovu moci přijímat migranty, které mu ostatní země předají s tím, že na řeckých plážích se jejich noha poprvé dotkla půdy Evropské unie.

Evropská komise dnes vydala doporučení postupně obnovit fungování dublinských dohod pro Řecko. Podle nich řeší žádosti o azyl první stát, v němž se žadatel ocitne na území unie. V případě, že se příchozí vydá do jiného státu, může ho tato země vrátit zpět.

Řecko nápor desítek tisíc uprchlíků každý den dlouhodobě nezvládalo a bez patřičných dokladů jim dovolovalo pokračovat dál, zejména do Německa. Návraty do Řecka ale byly zastaveny ještě před nynější migrační krizí v roce 2011 po dvou rozsudcích evropských soudů. Ty došly k závěru, že systémové nedostatky řeckého azylového řízení mohou znamenat trvalá porušování základních práv žadatelů o mezinárodní ochranu.

Eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos dnes zdůraznil, že doporučení komise neznamená okamžité a plné obnovení návratů. „Jen za určitých podmínek bude možné postupně začít s návraty některých kategorií migrantů," citovala ho ČTK. Návraty se mají týkat jen nových případů, tedy těch, kdo přijedou do Řecka a budou dál cestovat zeměmi EU po 15. březnu 2017. Doporučení komise totiž není retroaktivní.

Vráceny do Řecka by například neměly být děti a migranty budou další země moci poslat zpět až poté, co se Atény zaručí, že s každým z nich bude zacházeno v souladu s právem EU.

Podle nejnovějších statistik, které dnes unijní exekutiva publikovala, je v zemi stále okolo 62 000 migrantů, z toho asi 16 200 na řeckých ostrovech. Od 8. listopadu do 6. prosince do země nově přicestovalo 1883 osob.

Evropská komise dnes zároveň zveřejnila zprávu o plnění dohody s Tureckem o vracení uprchlíků. Od jara si Turecko vzalo zpět na základě této dohody 748 lidí. Země migranty přijímá zpět výměnou za obnovu přístupových rozhovorů, příslib bezvízového styku a finanční pomoc. Praktické provádění dohody ale vázne.

Reklama

Doporučované