Hlavní obsah

Jak se chovají politici mimo kamery? Nový pořad Off Record vám to poodhalí

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Pořad Off Record připravuje Václav Dolejší a Ondřej Koutník.

Reklama

Přemýšleli jste někdy o tom, jak se chovají politici, když zhasnou kamery? Novináři Seznam Zpráv Václav Dolejší a Ondřej Koutník to vědí – tráví s politiky spoustu času a pod PR masku politiků nahlédli jako málokdo jiný.

Článek

A právě takový typ „zážitku“ teď reportéři chtějí dopřát i vám. A proto jsme dnes v Seznam Zprávách odstartovali nový videopořad Off Record.

„Název odkazuje k situacím, které politici a vlivní lidé říkávají novinářům mimo kamery a mikrofony. Nepůjde o žádné paparazzi záběry, ale o přiblížení toho, jak vypadá práce novinářů v politickém terénu a co si od politiků vyslechnou, když chtějí znát názory, jimiž se politici před kamerami nechlubí,“ popisuje Off Record šéfredaktor SZ Jiří Kubík.

Záměr videopořadu vychází z toho, že jsou politici před kamerou v klasickém studiu mnohem více ostýchaví. Proto je reportéři v novém reportážním cyklu Off Record natáčejí buď na speciální „špiónské“ brýle, nebo na klasické kamery, ale v netradičním prostředí. Tím se politici dostanou do netradiční role, což se projevuje i na jejich odpovědích.

„Jsou uvolněnější, mluví upřímněji, sdělují víc detailů, řeknou, kdo a proč jim vadí, i když je to kolega straník,“ říká jeden z autorů pořadu, Ondřej Koutník, „my s nimi mluvíme v hybridním režimu. Přiznáváme jim ‚špionské‘ brýle, i tak se ale politici umějí více uvolnit, než kdybychom na ně mířili diktafonem. Snažíme se s nimi strávit čas mimo oficiální místa, což také přispívá k tomu, že nás nechají nahlédnout do zákulisního světa.“

Uvolnit a rozpovídat se Václavovi Dolejšímu a Ondřeji Koutníkovi podařilo dokonce i Andreje Babiše, který se jinak Seznam Zprávám dlouho vyhýbal.

„Jeli jsme s ním ve vlaku cestou do Ústí. Nejprve nám říkal, že jsme hejtři z kyperské firmy, ale nakonec si s námi sedl do dětského kupé a poskytl nám uvolněný a snad i otevřený rozhovor,“ vypráví zážitek z natáčení prvního dílu Václav Dolejší.

Videopořad Off Record bude vycházet nepravidelně, ale diváci, kterým se netradiční formát zalíbil, nemusejí mít strach: autoři mají už teď připraveno hned několik témat, na která se chtějí optikou natáčení „mimo záznam“ podívat.

Reklama

Související témata:
Ondřej Koutník

Doporučované