Hlavní obsah

Ředitel Dvořák není ve střetu zájmů, rozhodla Rada ČT

Foto: ČTK

Pět radních hlasovalo pro usnesení, že ředitel ČT je ve střetu zájmů.

Reklama

Opačný názor mělo pouze pět radních. Střet zájmů se měl týkat údajného protežování galerie, kterou vede partnerka ředitele ČT Petra Dvořáka, v produkci veřejnoprávní televize.

Článek

Rada České televize ve středu odhlasovala, že ředitel ČT Petr Dvořák není ve střetu zájmů.

Údajný střet zájmů Dvořákovi vyčetl místopředseda rady Daniel Váňa a navrhl, aby ho rada stvrdila hlasováním. Střet zájmů se podle Váni týká galerie Leica Gallery Prague, kterou vede Dvořákova partnerka. A o jejíž akcích Česká televize točila reportáže do kulturního zpravodajství.

Místopředseda Váňa na jednání vypočítal, že na webu ČT je možné najít přes 80 zmínek o této galerii. Ředitel Dvořák oponoval, že těch relevantních je za posledních devět let pouze 37.

„Veškeré zmínky o Leica Gallery v kulturním zpravodajství byly po nezávislém editoriálním rozhodnutí Redakce zpravodajství a v kulturním zpravodajství. S usnesením nesouhlasím,“ prohlásil Dvořák.

Usnesení nakonec neprošlo: pět radních, včetně Váni, bylo pro, osm radních bylo proti, nebo se zdrželo.

Cesta k odvolání Dvořáka

Ve skutečnosti ale celý problém skrytě míří ke Dvořákově odvolání. Už na minulé schůzi Rady ČT prosadila radní Hana Lipovská usnesení, že Dvořák porušil zákon. Tím, že na diváckou stížnost týkající se právě Leica Gallery neodpověděl přímo, ale reakci za něj odeslal ředitel korporátních vztahů ČT.

Nejde o zásadní prohřešek: porušení zákona podle Lipovské spočívá v tom, že Dvořák neodpověděl osobně na jednu ze stížností.

Jenže tímto oficiálním usnesením Rada ČT získala zákonné odůvodnění pro odvolání šéfa veřejnoprávní televize – a na příští schůzi o něm klidně může hlasovat. Odvolat ředitele České televize jde ze čtyř důvodů – neplnění povinností stanovených zákonem je jedním z nich.

„Já tím sleduji pouze to říct explicitně, že generální ředitel porušuje zákon, když neplní své povinnosti. To je konstatování faktu,“ odpověděla Hana Lipovská, zda je cílem její snahy odvolat Dvořáka.

Reklama

Doporučované