Hlavní obsah

Ředitel školy kandiduje. Jeho kampaň prověřují školní inspektoři

Studenti VOŠ na Praze 7 si stěžují na ředitele. Údajně museli rozdávat letáky s jeho volebním programem v barvách ANO.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na kandidáta hnutí ANO si stěžovali rodiče a studenti. Žáci VOŠ totiž rozdávali školní letáky, na nichž dominuje volební program ředitele.

Článek

Ředitel Vyšší odborné školy cestovního ruchu a mezinárodního obchodního styku Libor Bastl se uchází o místo v zastupitelstvu radnice Prahy 7.

Jako kandidát na třetím místě kandidátky hnutí ANO si pro voliče připravil slogan: Posunu pražské školství vpřed! Teď však úřady prověřují, zda během kampaně už na své škole vzdělávání neposunul – a to směrem k politické agitaci.

Studenti soukromé školy cestovního ruchu totiž plánují v rámci studia mimo jiné výlety zdarma pro širší veřejnost. Aby naplnili kapacitu, dává škola k dispozici propagační letáky, které studenti na veřejnosti rozdávají.

Ale teď před volbami se řada z nich pozastavila na tím, jaký obsah letáky nesou. Dominuje na nich volební program ředitele Bastla v barvách hnutí ANO.

Studenti si stěžovali, že je ředitel zatahuje do své politické kampaně. Když škola podle nich nereagovala, napsali kandidujícímu řediteli dopis.

První stránka letáků, které museli studenti VOŠ rozdávat.

„My chápeme, že musíte za někoho kandidovat. Ale jsme to my, kdo si musí poslechnout výsměch lidí, které se snažíme nalákat na zájezdy, že škola má být apolitická a že účastníkům budeme na zájezdu rozdávat koblihy a podobně. Spousta lidí by i jela, ale bojí se, že je budeme na zájezdu přemlouvat, aby volili právě ANO,“ píší studenti v dopise, který má redakce k dispozici.

Ve třetím ročníku stojí podle studentů za výhradami k volební kampani ředitele většina. Mluvit o tom napřímo a na jméno se však nikomu nechce. Studenti se obávají, že by jim vedení školy mohlo zkomplikovat dokončení studia.

Politická propagace ve škole se však nelíbí ani rodičům. Za semestr studia na vyšší odborné škole se platí 12 050 korun a ti, kteří ve většině případů částku za studium platí, se ozvali.

„Mám podezření, že tato soukromá škola zneužívá svého postavení, kdy v rámci placeného studia jsou studenti využíváni k politické propagandě,“ říká otec jedné z odcházejících studentek Šimon Petrus.

Co si o situaci myslí ředitel a kandidát hnutí ANO Bastl – zda kritiku přijímá, nebo ji považuje za neodůvodněnou – nebylo možné zjistit.

Seznam sice pana Bastla kontaktoval opakovaně, dal mu několik dní na to, aby reagoval, ale bylo to marné.

„K tomu se asi není co vyjádřit,“ řekl sice nejprve do telefonu, ale jak to myslel, už jsme se nedozvěděli. „Pošlete mi to e-mailem a já se k tomu vyjádřím písemně,“ slíbil ještě, ale pak už na zaslané otázky neodpověděl.

Několik dní se ho nedařilo telefonicky zastihnout, poté se písemně ozval, že na odpověď potřebuje další čas, aby si ji promyslel a ještě ji probral s pedagogickým sborem. Následně už byl ale jeho telefon nedostupný.

Snímky s rozdáváním letáků s Bastlovým programem má škola i na svém Facebooku.

Stížností na školu ředitele Bastla se už zabývá Ministerstvo školství, které informovali i nespokojení rodiče. A ministerstvo, jak už bylo uvedeno, případ předalo školní inspekci.

„Podnět bude Českou školní inspekcí prošetřen jako stížnost. Šetření ve škole bude zahájeno ještě tento týden,“ potvrdil přijetí stížnosti náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Zkoumá se, zda škola neporušuje paragraf 32 školského zákona, podle něhož „ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace“.

Výklad zmíněného paragrafu je ale dost volný. Ministerstvo říká, že politická diskuse na školy patří, ředitelé i učitelé mohou být členy politických stran nebo jejich podporovateli. Zásadní je ale podle názoru Ministerstva školství nestrannost, za kterou ručí právě ředitelé.

„Školský zákon je především o objektivitě. Nemělo by docházet k propagaci politických stran nebo politických subjektů,“ říká k výkladu školského zákona tisková mluvčí Ministerstva školství Jarmila Balážová.

Podle předsedy Unie školských asociací a ředitele Masarykovy střední školy chemické Jiřího Zajíčka je udržování politické neutrality vždy v rukou ředitele. Připouští, že situaci na VOŠ v Praze 7 úplně nezná, ale když vyslechne, jak ji líčí zdejší studenti, říká: „Něco podobného bych ze své pozice ve své škole nepřipustil.“

Pokud inspekce přijde na pochybení, nápravu bude zajišťovat zřizovatel školy, což je v případě VOŠ v Praze 7 matka ředitele školy Zdenka Bastlová.

„Zřizovatel školy je podle zákona povinen na základě výsledku šetření stížnosti přijmout opatření a informovat Českou školní inspekci o těchto opatřeních,“ dodává Andrys. Jen v případě závažného zjištění by školu mohlo ministerstvo vyškrtnout z registru.

Reklama

Doporučované