Hlavní obsah

Ředitelka Pardubické nemocnice končí. Kvůli holčičce, která nedostala včas antibiotika

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková končí, kvůli případu poškození zdraví novorozence ji v pondělí odvolalo představenstvo. Zprávu přinesla Česká televize.

Článek

O odvolání informoval na Facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Již není možné dále váhat, je třeba provést srozumitelné kroky, které pomohou vrátit důvěru veřejnosti v největší zdravotnické zařízení kraje,“ komentoval rozhodnutí Netolický.

Fraňková končí kvůli případu malé Leontýny, která se v Pardubické nemocnici narodila začátkem června. Rodící matku nejdříve odmítly přijmout dvě nemocnice v okolí, až těsně před porodem se dostala právě do Pardubické nemocnice.

Porod byl předčasný a u matky navíc byla již dříve zjištěna streptokoková infekce. Žena nedostala antibiotika a vyšetření u dítěte lékaři provedli pozdě. Stav děvčátka se rychle zhoršoval a nakonec došlo ke krvácení do mozku. Holčička má trvalé následky.

Lékaři a primář novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice dostali výtky kvůli trvalému poškození zdraví dítěte.

Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že do pardubické nemocnice pošle kontrolu. Ministerská kontrola se zaměří na kvalitu péče v porodnici a na novorozeneckém a dětském oddělení. „Je potřeba udělat vše pro to, aby se takové případy již neopakovaly,“ uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Hejtman Netolický uvedl, že na čtvrtek naplánoval schůzku vedení více nemocnic a záchranné služby. Na ní chce řešit, proč rodící žena musela za péčí cestovat mezi zařízeními.

„Proč občanka Vamberka z Královéhradeckého kraje nebyla ani vyšetřena ve své spádové nemocnici v Rychnově nad Kněžnou? Proč Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje pacientku nepřevezla do spádové Fakultní nemocnice Hradec Králové? Proč musela ve vozidle ZZS ujet 108 km? To jsou otázky stejně vážné jako problém v Pardubické nemocnici,“ dodal Netolický.

Nejde o první problém Pardubické nemocnice – jen před pár měsíci zde padlo obvinění kvůli zanedbání péče u chlapce po operaci mandlí.

Reklama

Doporučované