Hlavní obsah

Alšova galerie představí díla Theodora Pištěka. Zrušila expozici madon

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Alšova jihočeská galerie (AJG) letos chystá jako hlavní sezonní výstavu díla Theodora Pištěka a jiných hyperrealistů. Připomene také 71 let od vzniku soběslavského podniku Jitona, který vyráběl nábytek.

Článek

Loni AJG navštívilo 65 000 lidí, víc než v roce 2019. Galerie zrušila stálou expozici gotických madon, zatím jsou v depozitáři, řekl ČTK ředitel galerie Aleš Seifert.

Malíře Pištěka, který je i držitelem Oscara za kostýmy k Formanově filmu Amadeus, představí AJG společně s americkými a evropskými hyperrealisty. Z Ludwigových muzeí ve Vídni, Budapešti a Koblenzi si galerie půjčí přes deset prací, jež vytvořili Jacques Monory, Gerhard Richter, Don Eddy nebo Gérard Gasiorowski.

„Theodor Pištěk vystavoval na Hluboké před třiceti lety se svou legendární pyramidou a patří k těm, kteří mají v naší sbírce dominantní zastoupení. Snažíme se ho zasadit do euro-americké vlny hyperrealismu. Reagoval velmi nadšeně i na jména, se kterými se objeví. Pojmeme to i jako poctu k devadesátinám, které bude v letošním roce slavit. Vytváří se to jako retrospektiva,“ řekl ředitel. AJG má ve sbírce kolem deseti Pištěkových velkých pláten. Výstava začne 26. června v zámecké jízdárně na Hluboké, potrvá do ledna.

AJG letos také představí výrobky podniku Jitona, kdysi jihočeského a západočeského nábytkového impéria. Půjde o produkci z let 1959 až 1989. V Českých Budějovicích bylo několik desetiletí vývojové a návrhářské centrum Jitony. Na Hluboké spatří letos lidé také práce ze sbírky Roberta Runtáka. „Žije ve svazku se svým partnerem a jedna část sbírky se zaobírá gay tematikou. Představíme mužský akt od konce devatenáctého století po současnost,“ řekl ředitel. Bilanční výstavu bude mít na Hluboké také kurátor českobudějovického domu umění Michal Škoda (*1962).

Loni přilákala galerie 65.008 lidí. „Je to nádherné číslo, se kterým jsme vůbec nepočítali. Měli jsme skvělý rok, přestože jsme otevřeli až šestého května,“ komentoval Seifert. Přes 22 000 lidí přitáhla výstava ruské avantgardy, byla to rekordní návštěvnost hlavní sezonní výstavy. Nabídla díla z let 1910 až 1920, která vytvořili Kazimir Malevič, Vasilij Kandinskij, Natalia Gončarovová nebo Michail Larionov. Oproti roku 2020 loni AJG návštěvnost zdvojnásobila. V roce 2019 do ní přišlo 61 793 lidí, vyplývá z výroční zprávy.

Nově zrušila AJG stálou výstavu gotických madon v jednom ze sálů jízdárny. Léta byly jedním z lákadel. „Máme tady nějakou tradici, ale je otázka, jestli jsme nuceni ji neustále dodržovat a mít madony tady. Jestli je to pro ně vhodné místo, jestli pro ně nejsme schopni vytvořit model, který by byl vstřícnější pro návštěvníky, kteří žijí trvale v Českých Budějovicích. A jestli staré umění nepředstavovat jen část roku,“ řekl ředitel.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953. Ozdobou jejích sbírek, které zahrnují přes 28.200 předmětů, jsou díla z gotiky a ze 60. let minulého století. Zřizuje ji Jihočeský kraj, letos jí dal na provoz 49,8 milionu Kč.

Reklama

Doporučované