Hlavní obsah

Budějovický dopravní podnik zastavil prodej nafty, lidé pumpu zahltili

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dopravní podnik Českých Budějovic zastavil dnes prodej nafty pro veřejnost ve své čerpací stanici v Novohradské ulici. Důvodem je, že podnik naftu zdraží.

Článek

Dosud tam prodával naftu zhruba za 36 korun, lidé čerpací stanici zahltili. Paliv pro MHD má podnik dost. ČTK to dnes řekl primátor Jiří Svoboda (ANO). Podnik prodej nafty obnoví, ale není jasné kdy, sdělila mluvčí dopravního podniku Barbora Smudková. Nafta se dnes ve městě běžně prodává i za 45 korun.

Pumpa v areálu dopravního podniku patří dlouhodobě k nejlevnějším ve městě. „Bude se přeceňovat, celkem logicky. Prioritní je pro nás mít paliva pro MHD. Prodej pro veřejnost bude, nicméně už s novou cenou. Nevím odkdy. Lidé to (čerpací stanici) zahltili, protože benzinka, která je na druhé straně přes silnici, má naftu za 43 korun a něco a tady bylo 36 korun a něco. Došla nádrž, která tam byla,“ řekl primátor. Smudková ČTK ale řekla, že nádrž s naftou se nevyprázdnila. „Není pravda, že by nám došly zásoby,“ řekla mluvčí. Dál se u čerpací stanice dopravního podniku prodává CNG pro auta na plyn.

V Českých Budějovicích stojí dnes nafta i 45 korun. Třeba Benzina na výpadovce na Písek prodává naftu za 44,20 Kč, zjistila ČTK.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR přesáhly ve čtvrtek poprvé 40 korun za litr. Benzin nabízejí pumpy v průměru za 40,40 Kč, naftu o haléř levněji. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje od začátku roku 2005. Paliva zdražují kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Před rokem touto dobou stál litr benzinu v Česku v průměru 29,50 koruny. Litr nafty vyšel motoristy na 28,20 Kč.

Historie MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. Vozový park čítá 103 autobusů a 56 trolejbusů, které jezdí na 24 linkách. Obsluhují téměř 400 zastávek. Najedou ročně asi 5,5 milionu kilometrů.

Předloni klesly budějovickému dopravnímu podniku kvůli koronaviru tržby z jízdného meziročně o 24 procent na 89,7 milionu korun. Zisk po zdanění byl nižší téměř o 84 procent, 1,6 milionu. Cestujících v roce 2020 ubylo o 8,4 procenta, když v roce 2019 jich firma přepravila rekordních 67,4 milionu. Za rok 2021 čeká podnik ztrátu do čtyř milionů korun. Základní jízdné v českobudějovické MHD zdražilo od ledna o čtyři koruny. Místo dosavadních 16 Kč za 60 minut platí pasažéři 20 korun.

Reklama

Doporučované