Hlavní obsah

České Budějovice od února otevřou parkovací dům Stromovka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

České Budějovice od února otevřou parkovací dům Stromovka. Nachází se v blízkosti centra a má kapacitu 495 automobilů.

Článek

Parkování v domě, jehož výstavba stála 145 milionů korun bez daně, bude zpoplatněné. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení Českých Budějovic.

Dům Stromovka stojí u sportovní haly Na Dlouhé louce v místě, kde dříve byla zdarma parkovací plocha. Její kapacita už však nebyla dostačující. „Počet míst zvýšíme přibližně dvouapůlnásobně. Když tam byla klasická parkovací plocha, mohlo tam sát zhruba 200 aut. Ale už se nemůžeme vrátit k režimu, kdy se za parkování neplatilo. Ale věřím, že jsme našli řešení, které bude pro lidi zajímavé a budou parkovací dům využívat,“ řekl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS).

V pracovní den bude první hodina parkování zdarma a každá další započatá za 20 korun. Parkování na 24 hodin bude stát 100 Kč. Výhodnější tarify jsou pro noční provoz, víkendy a svátky a také v pracovních dnech pro lidi, kteří v Budějovicích pracují, ti za první hodinu nezaplatí nic a za druhou a každou další hodinu deset korun. Celodenní parkování bude stát 50 Kč. Podmínkou je, že lidé musí přijet na parkoviště v rozmezí 5:00 až 9:00 a opustit jej do 18:00.

„Do Českých Budějovic se sjíždí v kraji největší počet lidí do zaměstnání jako do pracovní aglomerace,“ řekl jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS). Město předpokládá, že roční zisk z parkovného bude kolem pěti milionů korun. „Ale nepředpokládáme, že se nám investice vrátí. Je to projekt pro občany a věříme, že to pro ně bude zajímavé,“ uvedl Maroš.

České Budějovice dlouhodobě řeší problémy s nedostatkem parkovacích míst. Kvůli tomu plánují například i stavbu parkovacího domu na největším městském sídlišti Máj.

Reklama

Doporučované