Hlavní obsah

Českobudějovickým vědcům kradou zloději přístroje z přírody

Ilustrační foto.

Reklama

Vědci českobudějovického biologického centra v poslední době evidovali několik krádeží přístrojů, které mají kvůli výzkumu ve volné přírodě. Jde například o speciální fotopasti nebo různé sběrače bakteriálních a virových částic.

Článek

Cena každého přístroje se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Zloději odnášejí přístroje z lokality Vrbenských rybníků u Českých Budějovic, kde se vědci věnují celosvětovému výzkumu biodiverzity.

„Dochází tady k absurdním situacím, kdy se každý týden něco ztratí. Letos máme evidovanou škodu za 50.000 korun, loni to bylo celkem 70.000 korun,“ uvedla Kateřina Sam z biologického centra.. Dodala, že lokalita Vrbenských rybníků je jednou z 52 z celého světa, které se podílejí na finském projektu biodiverzity. Sam uvedla, že pro laiky je odcizený materiál nepoužitelný. „Dá se říci, že pro ně nemá žádnou hodnotu. Nám to ale výrazně komplikuje práci a musíme žádat o nové přístroje,“ uvedla.

V několika případech se stalo, že vybavení odnesly z přírody děti, jejichž rodiče je vědcům vrátili. „To jsme vyřešili nějakou domluvou a navíc nám někdy i něco zaplatili. V případě krádeží jsme ale dali podnět policii,“ uvedla.

Přestože se na projektu podílí řada zemí z celého světa, nikde jinde podobné problémy neřeší. Výjimkou jsou africké státy, které občas zaznamenají poškozené přístroje. „Ale v jejich případě jsou většinou viníkem zvířata. Například ty přístroje poškodí sloni,“ řekla.

Vědci z biologického centra proto začali techniku v přírodě chránit speciálními klecemi. Podle Sam však ani tyto zábrany vandaly neodradí. „Zaznamenali jsme případy, že se někdo pokoušel dostat do té klece, která váží 300 kilogramů, takže se dá těžko odnést,“ uvedla.

Reklama

Doporučované