Hlavní obsah

Hluboká nad Vltavou ubytuje desítky lidí prchajících z Ukrajiny

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku ubytuje ještě dnes desítky uprchlíků z ukrajinské Koločavy, která je jejím partnerským městem. Bydlet budou v místních hotelích i v domácnostech.

Článek

Na pomoc lidem prchajícím před válkou se připravují i České Budějovice. O koordinování pomoci ve všech obcích v působnosti Českých Budějovic dnes jednal krizový štáb. Zapojily se i další organizace včetně Potravinové banky nebo Diecézní charity. V tiskové zprávě o tom za českobudějovický magistrát informovala Renáta Kollarczyková.

„Vůle našich občanů pomáhat válkou postižené zemi a prchajícím je velká a v rámci obce s rozšířenou působností České Budějovice je potřeba řídit centrálně veškeré aktivity tak, aby byly skutečně efektivní,“ uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa řekl, že postupně přijede asi 80 žen a dětí. Víc jejich náročnou cestu ani ubytovávání komentovat nechtěl. „Nechceme, aby sem jezdily nějaké kamery a točily, v jakém stavu jsou děti po 28 nebo 29 hodinách cesty,“ řekl Jirsa. Na jejich přepravě se podle něho podílela soukromá cestovní kancelář i autobusový přepravce. Připravuje se také chod školy a školky, kterou budou ukrajinské děti navštěvovat.

Pro další příchozí chystá českobudějovická městská společnost Správa domů 15 bytů, které se nyní vybavují. „Dopravní podnik města má připraven zájezdový autobus, který může v řádu několika hodin kdykoli vyjet na slovensko-ukrajinské hranice a přivézt skupinu lidí v nouzi. Připraveny jsou i naše terénní sociální pracovnice, které mohou poskytnout pomoc rodinám se začleněním do života v našem městě,“ uvedl primátor.

Pro občany, kteří se chtějí dobrovolně zapojit do pomoci nabídkou volné ubytovací kapacity, bude od pondělí k dispozici telefonní linka 702 168 593, každý den od 8 do 18 hodin a mailová adresa: krizovy.stab@c-budejovice.cz. Další informace jsou také na webu města a jeho sociálních sítích.

Reklama

Doporučované