Hlavní obsah

Jihočeský kraj chce v Českých Budějovicích postavit do pěti let nový tranzitní most

Foto: Getty Images

České Budějovice. Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský kraj plánuje stavbu nového mostu místo frekventovaného mostu Kosmonautů na českobudějovické Mánesově třídě. Důvodem je jeho špatný technický stav, přitom je most součást tranzitu městem na Český Krumlov nebo Písek.

Článek

Nový most by měl být v provozu do pěti let. „Technický stav mostů v majetku kraje průběžně kontrolujeme. To platí i o mostu Kosmonautů. Jeho kontrola probíhala každý rok. V dubnu loňského roku označila jeho stav na stupnici jedna až sedm hodnotou tři. Tedy dobrý. V létě téhož roku objevili naši mostaři při další kontrole vodu na mostní izolaci. Z toho důvodu jsme mimořádně objednali u renomovaného dodavatele podrobné posouzení mostu za jeden milion korun,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Odborná analýza ukázala, že se stav mostu zhoršuje. Proto musel kraj změnit dopravní omezení z 35 tun na 23. „Z konzultace s odborníkem na veřejnou autobusovou dopravu nicméně vyplývá, že omezení nebude mít dopad pro cestující osobní ani veřejnou dopravou. Vedení linek po Mánesově ulici totiž nebude žádným způsobem omezeno,“ uvedl Kuba.

Dodal, že Jihočeský kraj vlastní 1074 mostů. Vedou po silnicích II. a III. třídy. Most Kosmonautů v Českých Budějovicích přepravuje dopravu přes řeku Malši. Dopravu ve městě v posledních měsících komplikují uzavírky. Jedna začne v červnu na Rudolfovské třídě a zčásti ji na léto uzavře. „Je smutnou pravdou, že městu nepomáhají ke zlepšení dopravy zpoždění velkých dopravních staveb, které staví stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic. Ať už je to stavba dálničního obchvatu D3 nebo stavba Severní spojky,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované