Hlavní obsah

Malé divadlo z Českých Budějovic zahraje z dodávky písně na přání

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Malé divadlo z Českých Budějovic vyjede v pátek po roce s dodávkou, z níž bude hrát písně na přání. Do Vánoc se herci vypraví na Hlubokou nad Vltavou, do Českých Budějovic a Třeboně.

Článek

Chystají i letní verzi s loutkovými klipy. Na krumlovské otáčivé hlediště plánuje soubor příští léto kabaret o českých dějinách. ČTK to řekl umělecký šéf Malého divadla Petr Hašek.

S dodávkou, z níž herci hrají na přání kolemjdoucím písničky, vyjeli prvně loni. Funguje na principu juke boxu; divák vhodí minci, zvolí skladbu a pět muzikantů ji zahraje. Jde o jeden z náhradních programů Jihočeského divadla, které bylo loni kvůli koronaviru zavřené. Loni herci nacvičili 25 písniček, jež zazněly v inscenacích za posledních pět let, z toho část z představení Ježíšek Superstar.

„Letos to bude to vánoční edice, ale forma stejná, protože situace je obdobná jako loni. Na náměstí zase nejsou trhy a kontakt s diváky je trochu omezenější, tak zase zajedeme mezi ně,“ řekl Hašek. Na jaro a léto připravují do dodávky inscenaci, pro niž oslovili deset skladatelů, z nichž každý vytvořil píseň inspirovanou známými pohádkami jako Otesánek, Šípková Růženka či Zlatovláska. Vzniknou k nim loutkové klipy.

Koncem listopadu měl premiéru vánoční titul Gloria aneb Docela malé klanění docela malému jezulátku. Loutková inscenace přináší příběhy figurek z betléma. Propojuje je muzikant putující do města Davidova, který řeší, jaký smysl má obdarovávat Ježíška. Malé divadlo cílí hrou na nejmenší děti.

Do on-line adventního kalendáře Jihočeského divadla přispěl soubor audio pohádkami. Na leden chystá improvizovanou show Malé divné pohádky, na jaro pak vyprávění podle deníku indiánského šamana z kmene Navajů. „Je to autentický příběh malého kluka z 60. let minulého století, o poznávání kořenů. Bude hodně vyprávěcí, tři příběhy, které se na konci spojí,“ uvedl Hašek.

Před otáčivým hledištěm uvede v červnu Malé divadlo premiéru rodinného představení Úplně celá česká historie. Půjde o průlet dějinami od Praotce Čecha až do současnosti. „Bude to něco mezi Asterixovou vesničkou a Byl jednou jeden život. Na půdorysu jedné české vesnice a charakterů, které se nemění, se přežene celá česká historie. Bude to kabaret, živá muzika, živá zvířata,“ řekl Hašek. V Krumlově znovu nasadí i Muže dvojhvězdy, na různých místech kraje pak znovu představí kus Maryša: Příběh vraha, jenž se hraje kolem ohně.

Malé divadlo hraje hodně po školy. V září se herci báli, jaký bude zájem, protože ředitelé nedoporučovali chodit na kulturní akce. „Poptávka od škol je opatrnější, učitelé byli zdráhavější, ale nakonec se všechno naplnilo. Byli jsme až překvapeni, jak zájem o Malé divadlo trvá,“ poznamenal Hašek. Sál se 100 místy tak bývá planý. Soubor zrušil jen deset představení, kvůli karanténám a nemocem.

Malé divadlo s 11 herci patří mezi soubory Jihočeského divadla. To dále tvoří činohra, opera a balet. Zřizuje ho město České Budějovice, na letošní rok mu schválilo příspěvek 111,6 milionu Kč.

Reklama

Doporučované