Hlavní obsah

Na náměstí v Jindřichově Hradci se nepodařilo dokončit anděla z ledu, nemrzlo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na náměstí Míru v Jindřichově Hradci dnes výtvarník a umělecký kovář Jan Albrecht vyřezával z více než dvou tun ledu sochu anděla. Dílo, které mělo být vysoké přes dva metry, se mu dokončit nepovedlo. Nepřálo mu počasí, nemrzlo.

Článek

Jan Albrecht se chystá městu navrhnout, že na náměstí udělá na jaře anděla ze dřeva.

Pro chystanou víkendovou podívanou připravil výtvarník s pomocí kamarádů na náměstí 20 kusů ledu. Prolévali je vodou, aby držely pohromadě. Ledovou sochu chtěl výtvarník vytvořit pomocí motorové pily, sekery a různých dlát do neděle. V noci na dnešek ale nemrzlo, kvádry se začaly rozpadat.

Na náměstí dnes Albrecht vyřezal před lidmi do ledu motorovou pilou alespoň pár zajímavých tvarů. „Aby si aspoň mohli prohlédnout, jak ta tvorba vypadá,“ řekl.

Práce Jana Albrechta zahrnují sochy z kovu i ze dřeva. Práci s ledem si ve městě vyzkoušel už před několika lety. Nejdřív vytvořil alej z několika metrových soch a pak hrad pro děti. Ve spolupráci s městem teď chtěl udělat velkou ledovou sochu. Uvedl, že dva předchozí zvažované termíny padly, protože se oteplilo. Mrazivé počasí nevydrželo ani napotřetí.

Tradiční festival ledových soch dnes začal na Pustevnách v Beskydech. Festival potrvá do 30. ledna, jeho letošním tématem jsou znamení zvěrokruhu a vesmír. Na tvorbě se podíleli řezbáři z Česka a Slovenska, sochy tam jsou ve speciálních stanech.

Reklama

Doporučované