Hlavní obsah

Řidiči budějovické MHD budou dostávat do konce roku měsíční odměnu 3000 korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Českobudějovický dopravní podnik začne vyplácet řidičům MHD každý měsíc počínaje červnem až do konce roku měsíční mimořádnou odměnu 3000 korun. Bere to jako stabilizační odměnu a motivaci pro hledání nových řidičů.

Článek

Ročně tak vydá proti plánu na mzdy až o osm milionů Kč víc. ČTK to řekla mluvčí podniku Barbora Smudková. Dopravní podnik omezil od 23. května dočasně provoz na linkách 1, 3 a 9. Chybějí řidiči; jsou hodně nemocní a firma má podstav. Intervaly spojů se tak prodloužily.

Mimořádnou odměnu schválilo jako opatření, jak řešit personální situaci s řidiči, představenstvo podniku. Řidičů má málo. „Navýšení mezd vnímá představenstvo jako zásadní pro okamžité zajištění služeb. Společnost od začátku roku plošně navýšila mzdy o deset procent,“ uvedla mluvčí. Firma hledá možnosti, jak zlepšit platy i jiným zaměstnancům než řidičům. V červnu vyplatí podnik pracovníkům zvláštní odměnu, což vyplývá z kolektivní smlouvy. Podle mluvčí to vyjde podnik téměř na čtyři miliony Kč.

Nemocných je teď zhruba deset procent ze všech asi 200 kmenových řidičů. Podnik se snažil předejít omezení spojů, ale neúspěšně. „Řada našich řidičů jezdí přesčasové směny a pomáhají nám i kolegové z jiných profesí, kteří mají potřebná řidičská oprávnění. Všeobecný nedostatek řidičů ale již neumožňuje stávající provoz zachovat,“ uvedla mluvčí. Na dotaz ČTK doplnila, že dopravní podnik má o 16 řidičů méně, než potřebuje. Od března do května sice přijala městská společnost deset řidičů, ale všichni ještě musí dokončit autoškolu na řízení autobusů a trolejbusů.

Linky 1 a 3 jezdí na sídliště Šumava a Máj, linka 9 na sídliště Vltava a do obchodní zóny v Českém Vrbném. Na lince 3 se interval prodloužil z pěti minut na šest, u devítky o čtyři minuty. Jak se změní interval u linky 1, mluvčí neuvedla, ani to, jak dlouho omezení potrvá.

V případě autobusové linky 1 se počet spojů omezil mezi sídlištěm Máj a nádražím, redukce se nedotkla trasy do Vráta a Rudolfova. Linky, kde spojů ubude, vybral podnik i s ohledem na to, jak byly poslední týdny vytížené. V průměru byly podle mluvčí plné z 50 procent. Podnik tak nečeká kapacitní problémy. V systému budějovické MHD klesne počet spojů o čtyři procenta. Dočasné jízdní řády jsou na webu.

Budějovický dopravní podnik svezl loni 57,6 milionu cestujících. V porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019 to bylo téměř o deset milionů cest méně, meziročně téměř o šest milionů méně.

Historie MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Budějovický dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. Vozový park čítá 103 autobusů a 56 trolejbusů, které jezdí na 24 linkách. Obsluhují téměř 400 zastávek. Loni najely 5,7 milionu kilometrů.

Reklama

Doporučované