Hlavní obsah

Šporclův festival nabídne na jihu Čech Vivaldiho, romskou hudbu i Mládka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Hvězdy nad Vltavou, který pořádá houslista Pavel Šporcl, nabídne na jihu Čech od 25. června do 9. července sedm koncertů. Zazní Orffovo dílo Carmina Burana, Vivaldiho Čtvero ročních období, zahraje i Ivan Mládek.

Článek

Koncerty budou v Českých Budějovicích, na zámku v Bechyni, hradě Rožmberk i v třeboňské Schwarzenberské hrobce. Novinářům to dnes řekli organizátoři.

„Mám v Budějovicích kořeny, narodil jsem se tady. To město mi hodně dalo, tak mu chci festivalem a svými aktivitami vrátit to, co jsem od něj získal. Na zahajovací koncert jsem letos zařadil slavnou Carminu Buranu, přijede Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, spoluúčinkovat bude i českobudějovický dětský sbor Jitřenka. Já v první polovině zahraju koncert našeho nejslavnějšího houslisty Jana Kubelíka. Záměrem je udělat do budoucna veliký mezinárodní festival, kam se budou sjíždět světové špičky,“ řekl Šporcl, zakladatel a umělecký ředitel festivalu.

V programu jsou dále romská kapela Janoska Ensemble, Banjo Band Ivana Mládka či orchestr Praga Camerata. Na třech koncertech se představí talentovaní hudebníci z akademie Pavla Šporcla, čeští i zahraniční houslisté, violisté a violoncellisté. Festival by měl být multižánrový, proto na něm letos vystoupí Mládek, loni to byl Ondřej Havelka. Šporcl plánuje do dalších let i velké koncerty pod širým nebem. Vstupenky budou stát od 300 do 950 korun.

Loňský první ročník festivalu přilákal přes 1400 lidí, některé koncerty byly vyprodané. Letošní náklady akce jsou přes čtyři miliony korun, město České Budějovice přispěje 500.000 korunami, stejnou sumou Jihočeský kraj.

V jižních Čechách je známý Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov. Letos plánuje od 14. července do 5. srpna 18 koncertů jak vážné hudby, tak i popové či muzikálových melodií. „V žádném případě nemůžeme uvažovat o tom, abychom byli jakýmkoli konkurentem MHF. Krumlovský festival je legendární, také proto je náš festival termínově před krumlovským,“ řekl na dotaz ČTK Šporcl. V budoucnu by chtěl při svém festivalu pořádat víc koncertů na různých místech kraje.

Reklama

Doporučované