Hlavní obsah

Tábor chce likvidovat odpad v zařízení Zevo v Plané nad Lužnicí

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tábor hodlá likvidovat komunální odpad v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde firma C-Energy plánuje výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu (takzvané Zevo). Tábor kvůli tomu chce podepsat se společností memorandum.

Článek

Zevo v Plané nad Lužnicí by mělo fungovat od roku 2026. „Vyjadřuje to náš zájem o konkrétní řešení nakládání s odpady se společnost C-Energy,“ uvedl táborský místostarosta Martin Mareda (Piráti). Tábor ročně vyprodukuje zhruba 9000 tun odpadu. Momentálně končí většinou na skládkách.

Místostarosta Václav Klecanda (Piráti) uvedl, že C-Energy připravuje také zařízení, které ještě komunální odpad připraví pro jednoduší spálení. „Vyseparuje z něj nespalitelné složky, které nemá cenu do zařízení (Zevo) dávat a putují pak přímo na skládku. Máme spočítáno, že se nám bude vyplácet vozit odpad do Plané nad Lužnicí. Takže důvody pro Zevo jsou ekonomické a také ekologické,“ uvedl Klecanda.

C-Energy odhaduje, že náklady na vybudování zařízení pro energetické využití odpadu budou 800 až 900 milionů Kč. Roční kapacita zpracování odpadu by měla být až 50.000 tun.

Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo a elektřinu, se v lednu stala stoprocentním vlastníkem táborské teplárny. Před dvěma lety firma dokončila nový horkovod do Tábora.

Reklama

Doporučované