Hlavní obsah

V jihočeské Soběslavi vystavili poklad stříbrných mincí z třicetileté války

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poklad víc než tisíce stříbrných mincí z doby třicetileté války nabízí nová stálá expozice, kterou otevřelo Blatské muzeum v jihočeské Soběslavi. Mince našel náhodou místní občan v roce 2008.

Článek

Na Táborsku je to ojedinělý nález, všechny ostatní byly pražské groše různých panovníků. Lidé si mohou v muzeu také vyrazit vlastní minci. ČTK to řekl vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid. Poklad dnes lidé spatřili poprvé při muzejní noci na téma třicetileté války.

Mince objevil před 15 lety soběslavský penzista František Dedek, když šel na procházku podél černovického potoka. Tehdy se tam stavěla dálnice. Asi tři kilogramy mincí si tam na přelomu let 1620 až 1621 zakopal zřejmě nizozemský voják. „Víme, že při třicetileté válce tady operovala různá vojska. Domníváme se, že si to tam zakopal nějaký nizozemský žoldnéř a osud mu nedopřál se pro to vrátit. Zásadní indicií je, že několik set mincí jsou nizozemské escaliny z části Nizozemí, která vyhlásila nezávislost na Habsburcích a potom podporovala české stavovské povstání. Jak ten voják putoval Evropou a dostával cestou další žold, tak ho různě měnil, je tam spousta německých mincí, potom české mince,“ řekl Abazid.

V renesančním Smrčkově domě na náměstí si lidé prohlédnou všech 1069 mincí a pár zlomků. Dosud je muzeum vystavilo jen jednou poté, co asi sto druhů mincí odborníci konzervovali. V sále si mohou lidé také sami minci vyrazit. Výstavu nazvanou Soběslavský mincovní poklad doplňuje dobová scéna vojáků s mušketami, arkebuzou či kyrysem.

Při muzejní noci se dnes lidé podívali do ležení vojenského tábora s dobovou výzbrojí, výstrojí i kuchyní. Předvedli se šermíři.

Blatské muzeum loni navštívilo asi 10 tisíc lidí. V roce 2017 otevřelo nové expozice, kde ukazuje blatské lidové kroje či ukázky částí staveb selského baroka jako prkno lomenice ze štítu či korouhvičky ze střech. Expozice zpřítomňuje ještě zemědělství, tkalcovství, těžbu rašeliny, řemesla jako keramiku i pletení z loubků, tedy z kusů borové kůry. Zvykoslovný rok popisuje projekce včetně večerníčku Chaloupka na vršku. Součástí expozic je dětská herna. Muzeum připomíná i skladatele Otakara Ostrčila.

Reklama

Související témata:

Doporučované