Hlavní obsah

V rezervaci Meandry Lužnice u Třeboně přibyly tři samice pratura

Foto: Pixabay.com

Pratur. (Ilustrační foto).

Reklama

V přírodní rezervaci s názvem Meandry Lužnice u Třeboně přibyly tři mladé samice pratura. Ochranáři je přivezli z rezervace v Milovicích. Samice pratura doplní v lokalitě stádo divokých koní, které je zde od roku 2020.

Článek

„Nejlepších výsledků dosahuje vždy kombinace různých druhů velkých kopytníků. Každý se zaměřuje na odlišné typy vegetace a díky tomu je výsledkem pastvy velkých kopytníků bohatá a pestrá krajina. Zatímco divocí koně se více věnují agresivním druhům trav, pratuři spásají ve větší míře některé druhy plevelů nebo náletových křovin,“ informoval Dalibor Dostál z projektu Česká krajina.

Na vzniku rezervace Meandry Lužnice se podíleli soukromí vlastníci pozemků, CHKO Třeboňsko a právě Česká krajina. „V době, kdy se těžká ruční práce a přítomnost lidí v krajině rychle vytrácí, mohou zvířata adaptovaná na pastvu ve vlhkých podmínkách úspěšně suplovat dotovaný drahý ochranářský management v chráněných územích a bránit zarůstání těchto cenných mokřadních lokalit křovinami a jednotvárnou vegetací,“ uvedl Ladislav Rektoris, botanik a zástupce ředitele Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko.

Rezervace Meandry Lužnice má rozlohu 24 hektarů. Podle ochranářů je svým způsobem unikátní lokalitou v České republice. „Je to poprvé v historii českých pastevních rezervací, kdy je paseno divoké jádro záplavové zóny většího neregulovaného vodního toku,“ dodal Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Reklama

Doporučované