Hlavní obsah

Brňané mohou ode dneška posílat návrhy na projekty z participativního rozpočtu

Foto: Getty Images

Brno (ilustrační foto).

Reklama

Brňané mohou ode dneška do 15. května posílat návrhy na projekty, které mají šanci využít peněz z participativního rozpočtu Dáme na vás. Musejí být na území Brna a být prospěšné veřejnosti.

Článek

Jejich uskutečnění a provoz v následujících třech letech nesmí stát více než pět milionů korun. „Celkem na projekty město vyhradilo 35 milionů,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu v tiskové zprávě.

„Návrhy budou až do 30. května sbírat podporu Brňanů. U projektů, jež získají 300 lajků na webové stránce paro.damenavas.cz nebo podporu minimálně 50 obyvatel na podpisovém archu, ověříme, jestli by je bylo možné uskutečnit,“ řekla Loukotová. Uskutečnitelné projekty postoupí do listopadového hlasování. Za každou z 29 městských částí v něm mohou uspět nejvýše dva. V uplynulých šesti ročnících rozhodovali Brňané o osudu více než 800 projektů.

„Pokud někdo potřebuje poradit s podáním projektu, rádi mu pomohou kolegové a kolegyně z Odboru participace Magistrátu města Brna a k dispozici jsem i já,“ uvedl radní pro participaci Filip Chvátal (KDU-ČSL). Letos je jeho prioritou zvýšit počet hlasujících a zlepšit komunikaci s městskými částmi. „Brno je průkopníkem participativního rozpočtování na úrovni statutárních měst a také v roce 2023 je tím, kdo v České republice poskytuje největší částku na projekty,“ řekl dříve Chvátal novinářům.

Díky participativnímu rozpočtu Dáme na vás a více než 90 tisícům hlasujících dokončilo Brno již 35 projektů za 63 milionů, mezi nimi například Zámecké hřiště v Medlánkách, cyklopark mezi Vinohrady a Líšní nebo podpůrné programy pro onkologicky nemocné ženy a děti. Na dalších 35 projektech za 106 milionů korun se pracuje.

Reklama

Doporučované