Hlavní obsah

Brno dá letos opět 35 milionů na projekty obyvatel, na jeden projekt až pět milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno pro letošní rok vyčlenilo opět 35 milionů korun na uskutečnění návrhů obyvatel v takzvaném participativním rozpočtu. Oproti předchozímu roku ale zvýšilo maximální částku na jeden projekt, a to ze tří na pět milionů korun.

Článek

Důvodem je růst stavebních cen. Letos bude šestý ročník akce. První byl v roce 2017, kdy město vyčlenilo na projekty 20 milionů.

Lidé mohou své návrhy, jak vylepšit život ve městě, podávat od 1. února do 15. května. Od 31. května budou projekty sbírat podporu, samotné hlasování bude v listopadu. S realizací nejúspěšnějších projektů se počítá do konce roku 2025. Kromě změny maximální výše podpory jednoho projektu ze tří na pět milionů jsou letos i jiné změny. „Výzva dále od letošního ročníku participativního rozpočtu ruší možnost podání návrhů směřujících pouze k pořízení projektové dokumentace. Pro tyto účely bude brzy spuštěn nový nástroj participace ve městě Brně, takzvané občanské návrhy,“ řekl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti).

„Brněnský participativní rozpočet zvaný Dáme na vás se těší velké oblibě. Od roku 2017 do roku 2021 obyvatelé Brna navrhli 723 projektů a do celoměstského hlasování se zapojilo 77.204 Brňáků,“ uvedl Koláčný.

Podle něj se podařilo uskutečnit 22 projektů a na 41 se aktuálně pracuje. V participativním rozpočtu byly v minulosti úspěšné například projekty na cyklostezky, rozhlednu, centrum volného času, hřiště a v posledním ročníku chodník na přehradě, zelený podchod na nádraží nebo volejbalové kurty v Lužánkách.

Reklama

Doporučované