Hlavní obsah

Brno opraví Měnínskou bránu. Poslední oprava byla před 50 lety

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno plánuje rekonstrukci Měnínské brány odhadem za 42 milionů korun. Poslední rekonstrukce byla zhruba před 50 lety, uvedla v tiskové zprávě primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Článek

Podle ní je objekt ve špatném stavu. Měnínská brána je jediná dochovaná městská brána. Dnešní podoba pochází z období kolem roku 1500.

Radní Brna vybrali projektanta, který za 1,4 milionu navrhne potřebné úpravy. „Historická budova se potýká s vysokou vlhkostí, prosakující kanalizací a celkově špatným stavem technických instalací, počítá se také se zásadnější rekonstrukcí výtahové šachty,“ uvedla Vaňková.

Podle ní bude Měnínská brána stejně jako v minulosti opět sloužit jako výstavní prostor. „Získá ale novou, moderní náplň, která zahrne třeba i 3D virtuální realitu,“ dodala Vaňková.

Měnínská brána je jedinou dochovanou z pěti bran, kterými se vcházelo do města. Její význam podle města začal upadat po třicetileté válce, jako průchozí přestala sloužit v polovině 19. století. Do majetku města se dostala koncem 70. let, následně byla zrekonstruována podle projektu architekta Kamila Fuchse, syna Bohuslava Fuchse.

Poté ji dostalo do správy Muzeum města Brna, které ji začalo využívat jako výstavní prostor. Vystřídaly se v ní dlouhodobé expozice i krátkodobé výstavy. V budoucnu je v plánu trvalá multimediální výstava dokumentující vývoj opevnění města Brna. Na tuto expozici budou navazovat krátkodobé výstavy, například dobových zbraní nebo vojenských technik.

Reklama

Doporučované