Hlavní obsah

Do brněnských ulic dnes vyjely nové trolejbusy Škoda 27Tr

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do brněnských ulic dnes odpoledne poprvé vyjely nové kloubové trolejbusy Škoda 27Tr. Dopravní podnik jich dnes představil 13, do Vánoc jich bude mít dalších sedm a v příštím roce ještě 20.

Článek

Podle generálního ředitele Miloše Havránka tak bude možné po šesti letech od nákupu 30 kloubových trolejbusů skokově zlepšit vozový park trolejbusů, řekl novinářům. Díky dvěma dalším probíhajícím výběrovým řízením může mít Brno desítky dalších nových krátkých trolejbusů.

„Mám velkou radost. Trolejbusy, které jsme dnes představili, jsou kvalitativně dál než ty, které jsme kupovali před šesti lety,“ řekl Havránek.

Vozy od Škody Transportation mají kapacitu 132 cestujících, jsou plně klimatizované a nabízejí například USB nabíječky. Jde o typ, který má karoserii od polského výrobce autobusů Solaris, a kromě českých a slovenských měst jezdí například v lotyšské Rize či bulharské Sofii.

Díky novým vozům je možné odstavit z provozu poslední vůz typu 15Tr a také všechny novější typy 22Tr a 25Tr, které mají za sebou téměř 20 let provozu. Nové vozy budou nasazené na nejvytíženějších polookružních linkách 25 a 26 a také na lince 37 z Mendlova náměstí přes Kohoutovice na Osovou. Dopravní podnik za jeden trolejbus zaplatí bezmála 12 milionů korun, což je výrazně nižší cena, než byl v posledních letech průměr v Česku a na Slovensku.

Dopravní podnik má vypsaná ještě další dvě výběrová řízení. „Jelikož situace na trhu s trolejbusy je složitá, tak jsme zvolili strategii vypisovat další a další výběrová řízení. Dvě totiž skončila na antimonopolním úřadě. Ale teď situace vypadá dobře,“ řekl Havránek.

Podnik se již několik let snaží, aby podobně jako tramvaje mohl v komínské vozovně skládat trolejbusy. „Necháme si dodat karoserii a elektrickou výzbroj a naši zaměstnanci trolejbus smontují. Jeden už se nám v minulosti podařil,“ připomněl Havránek projekt Mario (obdoba tramvajového projektu Vario). Kapacity dílen jsou nyní volnější, protože podnik už nepřistavuje ke generálním opravám starší typy trolejbusů.

„Výběrové řízení jsme vypsali na pět trolejbusů, a pokud se podaří homologace u Drážního úřadu, máme vypsanou opci na další. Před dvěma týdny nám antimonopolní úřad napsal, že nevyhověl námitkám stěžovatele,“ řekl Havránek. Výběrová řízení obvykle napadá Škoda Transportation stejně jako v tomto případě. Na tuzemském trhu dominuje.

Podnik má vypsané ještě jedno výběrové řízení na 20 parciálních trolejbusů s opcí na dalších 20 a během několika dnů bude otevírat nabídky a po Novém roce je má vyhodnocovat. Díky těmto nákupům by v Brně měly dojezdit všechny trolejbusy vyrobené před rokem 2015.

Reklama

Doporučované