Hlavní obsah

Hodonínská zoo úspěšně rozmnožila třetí druh vzácného sojkovce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hodonínská zoo úspěšně rozmnožila třetí druh sojkovce, jde o vzácnou a kriticky ohroženou skupinu pěvců.

Článek

Nově se může pochlubit mládětem sojkovce rezavokřídlého. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zahrady Marie Blahová.

„Je to pro nás již třetí úspěšně rozmnožený druh sojkovce. V předchozích letech jsme již odchovali sojkovce pospolitého a sojkovce popelavé,“ uvedl Jiří Ingr, který se v zoo věnuje chovu ptactva. Doplnil, že hodonínská zoo je v současnosti jedinou zoologickou zahradou v ČR, která se chovem tohoto druhu zabývá.

Sojkovce rezavokřídlého se v hodonínské zoo podařilo odchovat poprvé. Až doposud hnízdění nebylo úspěšné, přestože pár je v zahradě už několik let a chovatelé se po celou dobu snažili nastavit vhodné podmínky pro hnízdění. „Tento pár byl několikrát v rámci zahrady přemístěn a až nyní, v samostatné voliéře na okraji pavilonu ptáků, kde není rušen jinými ptáky, úspěšně zahnízdil a odchoval jedno mládě,“ uvedl Ingr.

Sojkovci rezavokřídlí, jejichž domovinou jsou smíšené a listnaté lesy jihovýchodní Číny, mají velmi pestrý jídelníček, který se skládá z různých druhů ovoce, speciálních granulí a hmyzu. „Jedná se o velmi vzácný druh a každé odchované mládě je mimořádně cenné, proto mládě nadále zůstane v naší zoo jako chovatelská rezerva a bude sloužit k sestavení další chovného páru,“ doplnil Ingr.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1000 zvířat asi 280 druhů, hlavním lákadlem jsou smetanově zbarvení lvi. Loni do ní zavítalo zhruba 114 000 lidí, meziročně asi o 32 000 méně. Zoo byla loni opakovaně uzavřena, jednak kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru a také kvůli odstraňování následků červnového tornáda.

Reklama

Doporučované