Hlavní obsah

Jihomoravský kraj osadil solární panely na první budovu, plánuje další

Foto: Shutterstock.com/AlyoshinE

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj osadil letos první solární panely na administrativní budově v Brně v ulici Cejl. V příštím roce plánuje jejich instalaci na dalších sedmi budovách, například školách nebo nemocnicích.

Článek

Náklady jsou 29,8 milionu korun, panely by ale měly přinést milionové úspory na energiích. Solární panely dává na budovy i Brno. Zatím je má na čtyřech a do konce roku budou na 12 objektech, náklady jsou kolem 16 milionů korun. V příštím roce přibude podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) více než 50 dalších budov, což v celkovém součtu přinese úspory ve stovkách milionů.

V budově v ulici Cejl mají solární panely podle Grolicha výkon 110 kilowatthodin za den. „Další projekty budeme průběžně realizovat a chtěli bychom je mít v příštím roce,“ poznamenal hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Panely by se tak měly objevit například na tišnovské nemocnici, Obchodní akademii a Středním odborném učilišti ve Veselí nad Moravou nebo Domově Horizont v Kyjově. Z celkových nákladů přes 29 milionů pokryje devět milionů dotace, zbytek dá kraj.

Fotovoltaické panely osazuje i Brno. „Zatím je máme na čtyřech budovách, jsou to například domovy pro seniory nebo bytové domy. Do konce letošního roku budou na dalších osmi, největší asi na Poliklinice Lesná,“ řekl Hladík.

Podle něj se chystají projekty na dalších více než 50 budov v příštím roce, mezi kterými jsou například bytové domy nebo školy a domovy seniorů. „Aktuálně to děláme tak, že máme povolení na celou střechu, ale osadíme panely jen pro vlastní spotřebu. Nemáme zatím zákon o komunitní energetice, takže bychom přetoky museli prodávat do distribuční sítě. My si ale chceme přetoky posílat na jiné budovy, což bude možné, jakmile bude ten zákon,“ řekl Hladík. Dodal, že většina panelů zatím nepokryje celou potřebu dané budovy.

Zároveň se vyjádřil k obavám obyvatel ohledně energií. „Nehrozí zavírání škol nebo školek ani žádné plynové prázdniny. Něco takového se začalo šířit mezi lidmi,“ poznamenal Hladík. Jeho slova potvrdil při návštěvě Brna ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „K omezování škol nebo tepelného komfortu pro lidi v nemocnicích nedojde, to musím odmítnout. Vláda dělá kroky, aby to bylo zajištěné,“ řekl ministr. Konkrétní kroky vláda projedná v pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované