Hlavní obsah

Jihomoravští radní přidali na seznam kulturních statků hroznovou kozu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hroznová koza a ornamenty sypané pískem přibyly na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihomoravského kraje. Rozhodli o tom krajští radní.

Článek

Hroznová koza, tedy bohatě nazdobená figura kozla či kozy, jíž byla projevována úcta v době vinobraní, patří k vinařským tradicím v příhraničí na Znojemsku. „Tento lidový zvyk se praktikoval v oblastech Dolních Rakous a jižní Moravy, které tvořily společnou vinohradnickou oblast se stejnými společenskohospodářskými i kulturními charakteristikami. Útlum tradic nastal po rozpadu Rakouska-Uherska a po 2. světové válce. Na Znojemsku začal tradice spojené s Hroznovou kozou obnovovat Spolek přátel Hroznové kozy před sedmnácti lety,“ uvedl úřad.

Další z položek na seznamu, zvyk vytvářet ze sklářského písku ornamenty na chodnících a silnicích, byl poměrně rozšířený, v současnosti ho udržují v několika obcích na Kyjovsku. V době tradičních hodů, svateb nebo folklórních festivalů vysypávají místní ornamenty směsí sklářského písku a hladké mouky. Když vytvoří ornamenty na mokrý podklad, vydrží na dlažbě nebo asfaltu i několik týdnů.

„Jsou to důležité symboly naší jihomoravské identity. Naše živé a autentické zvyky a tradice z nás dělají to, čím jsme. A jak hroznová koza, tak malování pískem na seznam jednoznačně patří,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Seznam nemateriálních statků kraje byl zřízen v roce 2013, pět let po seznamu České republiky. S dvěma novými přírůstky má už 11 položek, jako první na něj byly zapsány slovácký verbuňk a jízda králů na Slovácku. Takový seznam má každý z krajů České republiky, z nich jsou pak vybírány tradice na centrální seznam České republiky. Zápis na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR je pak podmínkou pro zapsání na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Reklama

Související témata:

Doporučované