Hlavní obsah

Kyjov chce kvůli inflaci a energiím pomoct občanům částkou až pět milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kyjov chce kvůli inflaci a rostoucím cenám energií pomoct občanům částkou do výše až pět milionů korun. Lidé je využijí na úhradu kroužků a volnočasových aktivit pro děti, na které by jim jinak nemusely zbýt peníze.

Článek

Zájemci s bydlištěm v Kyjově by mohli na dítě do 15 let dostat 1000 až 1500 korun a použít by je mohli na jeden i více sportovních či kulturních kroužků, podpora bude odvozená od členských příspěvků v daném klubu nebo organizaci. Schválit to musí zastupitelé. „Měli jsme informace, že by někteří rodiče museli dětem omezovat kroužky z důvodu jiných nutných výdajů. My přitom u dětí tyto aktivity omezovat nechceme, Považujeme to za prevenci kriminality a je dobře, že se hýbou a jsou v kolektivu,“ řekl starosta Kyjova František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých). Děti už měly omezené aktivity a setkávání v souvislosti s více než dvouletou pandemií covidu.

Lidé budou muset prokázat, že peníze na kroužek poslali z účtu, na který jim město zpětně částku proplatí. „Podporu si můžeme dovolit, protože se lépe plní daňové příjmy města. Jde to nad rámec schváleného rozpočtu,“ poznamenal Lukl.

Část peněz poslouží i na podporu dopravy seniorů nad 65 let. Město už nyní přispívá přihlášeným zájemcům 240 korun měsíčně na cesty k lékaři nebo do obchodu, v systému má nahlášených zhruba 2000 lidí. „Tuto službu bychom chtěli ponechat,“ dodal Lukl.

V červnu stouply spotřebitelské ceny v ČR o 17,2 procenta. Nejvíce se zdražovaly potraviny. Inflace je nejvyšší od roku 1993. S ohledem na invazi Ruska na Ukrajinu a s tím spojená omezení výrazně narůstají také ceny energií.

Reklama

Související témata:

Doporučované