Hlavní obsah

Mandolinista Thile vystoupí poprvé v Brně a vrátí se na Struny podzimu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Světově uznávaný hráč na mandolínu, skladatel a zpěvák Chris Thile se 23. října poprvé představí v Brně, o den později vystoupí na pražském festivalu Struny podzimu.

Článek

Oba koncerty budou mít podobu sólového recitálu, zazní skladby z alba Laysongs, ale také bluegrassový repertoár nebo Thileho variace na Johanna Sebastiana Bacha. O obou koncertech informoval ČTK za organizátory Radek Babička.

Překračování žánrových hranic je pro držitele ceny Grammy Thileho charakteristické. Mandolínu emancipoval jako sólový nástroj, uplatnitelný v širokém hudebním spektru.

Brněnský koncert se uskuteční v Besedním domě, sídle filharmoniků. „Sólový recitál je královskou disciplínou, se kterou si troufnou se popasovat jen velmi dobří muzikanti. Sólový recitál na mandolínu je pak disciplínou, na kterou si troufnou jen ti opravdu vyvolení,“ uvedl Vilém Spilka, umělecký ředitel brněnského JazzFestu, který Thileho koncert zařadil na svůj program.

Na Strunách podzimu hrál Thile už v roce 2014, byl to jeho první koncert před českým publikem. „Jeho společné vystoupení s klavíristou Bradem Mehldauem na našem festivalu ukázalo až neuvěřitelnou šíři uměleckého vyjádření, které mandolína v jeho rukách umožňuje,“ řekl ředitel festivalu Struny podzimu Marek Vrabec.

Koncert v roce 2014 hostila Lucerna, na stejné místo se Thile vrátil v roce 2018 s bluegrassovou kapelou Punch Brothers. Letošní sólové vystoupení bude v Dvořákově síni Rudolfina.

Reklama

Doporučované