Hlavní obsah

Mendlovo náměstí v Brně má být otevřené po rekonstrukci v listopadu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnské Mendlovo náměstí postupně získává konečnou podobu, na níž dělníci pracují od loňského listopadu. Podle původních předpokladů se počítalo s tím, že vše bude hotové do konce léta, aktuální předpoklad je konec listopadu.

Článek

Už od soboty se nicméně vrátily na své trasy tramvajová linka 1, která znovu náměstí projede, i linky 5 a 6. Byla tak zrušena provizorní zastávka u křižovatky Václavské a Křížové ulice.

Pod náměstím bylo potřeba zrekonstruovat vedení inženýrských sítí, na což navazují povrchové úpravy. Změní se rozmístění zastávek a náměstí bude bezbariérové. „Nyní dělníci odstraňují konstrukční vrstvy v centru náměstí v místě bývalých zastávek trolejbusů. Dokončuje se také kolejový svršek od Křížové do Mendlova náměstí. V nejbližších dnech začnou práce na první části kořenových koridorů pro výsadbu stromů,“ popsala práce mluvčí magistrátu Anna Dudková.

Po dokončení těchto staveb bude možné instalovat nové sloupy pro trolejové vedení a nové sloupy veřejného osvětlení. Na nově postavených zastávkách MHD budou nové zastávkové přístřešky, lavičky a další mobiliář. Sázet se budu také stromy. Konečnou podobu náměstí dají dlážděné povrchy ve dvoubarevné kombinaci.

Omezení a průchod náměstím se bude ještě měnit, ale nemá být výraznější než dosud. Zatím však zůstávají a ještě několik měsíců zůstanou provizorní zastávky pro trolejbusy a autobusy MHD a také pro regionální autobusové linky.

Nová podoba náměstí zaujme tím, že na hlavní ploše, kde budou zastávky, bude na zemi dominovat červený kruh. Po dokončení prací se také počítá s instalací sochy, která má připomínat hrachovinu. Bude připomínkou vědce Gregora Johanna Mendela, jenž v 19. století působil v přilehlém klášteře a od jehož narození letos uplynulo 200 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované