Hlavní obsah

Památky na jihu Moravy zůstanou mezi svátky až na výjimky zavřené

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vila Tugendhat (ilustrační foto).

Reklama

Památky na jihu Moravy zůstanou v době vánočních prázdnin, tedy mezi Štědrým dnem a Novým rokem, většinou zavřené.

Článek

Speciální prohlídky připravili na zámku v Lysicích a v brněnské vile Stiassni, výstava betlémů bude otevřená na zámku v Rosicích. Termíny prohlídek nabízí v prázdninovém týdnu i vila Tugendhat, jsou už ale zcela vyprodané. Vyplývá to z informací od kastelánů nebo na internetových stránkách jednotlivých památek.

Po covidové pauze se speciální vánoční prohlídky vrací na zámek v Lysicích na Blanensku. Naplánované jsou na 25. prosince a 31. prosince a je lepší si na nich rezervovat místo prostřednictvím mailu, řekla ČTK kastelánka zámku Martina Rudolfová. „Letos nabízíme návštěvníkům na vánočních prohlídkách novinku, a to unikátní poličský betlém z roku 1885, který je 6,5 metru dlouhý. Je vystavený ve velkém sále,“ uvedla Rudolfová.

Zámek na Boží hod a Silvestra otevře svou základní prohlídkovou trasu, která bude slavnostně vyzdobena. „Letošní výzdoba je nazvaná Advent a Vánoce jinak a kromě několika tradičně ozdobených stromků tak lidé uvidí i moderní aranžmá,“ doplnila kastelánka.

V týdnu vánočních prázdnin bude otevřena i brněnská vila Stiassni, a to od úterý 27. prosince do soboty 31. prosince. I tam se sváteční prohlídky vrací po covidové pauze. „Jde o komentované prohlídky svátečně vyzdobených interiérů, které letos doplňuje možnost posedět v letos otevřené kavárně, která má otevřeno stejně jako naše vila. Kdo na prohlídku dorazí na Silvestra, může se v kavárně těšit i na skleničku šampaňského,“ konstatovala kastelánka vily Kateřina Konečná.

Mezi svátky bude mít otevřeno i výstava betlémů na zámku v Rosicích, která je instalovaná na malém vánočním okruhu, lidé ji mohou navštívit od 27. prosince do 29. prosince vždy od 13:00 do 18:00.

O vánočních prázdninách budou mít jako obvykle otevřeno i brněnské památky, vila Tugendhat dokonce nabízí dva prohlídkové termíny 26. prosince, stejně jako ostatní termíny prohlídek na konci prosince jsou ale vyprodané. V běžné otvírací době bude fungovat i Muzeum města Brna, které sídlí na hradě Špilberk.

Reklama

Doporučované