Hlavní obsah

Rozhledna Babí lom nad Lelekovicemi se po opravě otevírá pro turisty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po roce a generální opravě se pro turisty nad Lelekovicemi na Brněnsku otevírá rozhledna Babí lom. I když slavností otevření je naplánované až na sobotu, oprava je hotová a patnáct metrů vysoká stavba je přístupná veřejnosti.

Článek

„K opravě jsme přistoupili v momentě, kdy už byl stav neudržitelný, původní dlažba odpadávala a hrozilo, že se voda dostane do konstrukce rozhledny a ohrozí její statiku. Původní plán tedy byl vyměnit poškozenou dlažbu, postupně jsme ale zjišťovali, že jsou zapotřebí i další opravy,“ popsal starosta Lelekovic Aleš Mikauš (nez.).

Voda už se do konstrukce rozhledny dostala, bylo tedy zapotřebí sanovat betonové podhledy i výztuhy a vyměnit dlažbu. Rozhledna má i novou fasádu ve stejné podobě, jako byla ta původní. „Snažili jsme se zachovat vzhled, který dostala rozhledna při stavbě před 61 lety. Jedinou změnou vzhledu tak je dřevený prvek, který zvyšuje úroveň zábradlí. To už neodpovídalo současným normám, bylo příliš nízké,“ dodal starosta.

Celá oprava přišla obec Lelekovice na dva miliony korun, 300.000 korun z toho poskytl Jihomoravský kraj. Oficiálně bude rozhledna otevřena v sobotu 27. srpna při akci Den Ponávky.

Na skalnatém hřebenu Babí lom byly vyhlídkové prvky už od roku 1882, po druhé světové válce ale trámová rozhledna i altán zanikly. Novou rozhlednu, která na místě stojí dodnes, vybudovali v roce 1961 lelekovičtí sokolové podle návrhu brněnského architekta Mojmíra Korvase. Okolí rozhledny v posledních letech doplnily další prvky, například odpočinkové místo Lelkovadlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované