Hlavní obsah

Začala aukce zámku v Dolních Kounicích, majitel eviduje pět zájemců

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Prvních pět zájemců o koupi zámku v Dolních Kounicích na Brněnsku eviduje jeho současný majitel František Zoubek, řekl ČTK.

Článek

Dnes odpoledne začala elektronická aukce jednoho z nejstarších moravských hradů, jenž byl na zámek přestavěný později. Nejnižší podání je 95 milionů korun, odhadovaná cena je půl miliardy korun. Nejpozději skončí aukce 22. listopadu, ale pokud by přišla dříve akceptovatelná nabídka, může skončit dříve.

Zoubek koupil hrad zkraje 90. let minulého století, ale po 30 letech práce na obnově a oživení památky nenašel v 77 letech jinou variantu než zámek prodat. Zájemci naleznou podmínky a možnost se registrovat na webu Svět sdílení, kde jsou i podrobnosti o rozsáhlé nemovitosti. Ke koupi je spolu se samotnou stavbou také 100 000 metrů čtverečních pozemků a soubor dalších budov. Podmínky pro budoucí využití si Zoubek neklade a jsou podle něj věcí dohody s kupcem. Vzhledem k tomu, že jde o památkově chráněnou stavbu, její existenci prodej neohrozí.

Dnes se na zámku konají svatby, firemní či školní akce i klasické prohlídky s průvodcem. Zoubek podle zkušeností ze Švýcarska spustil projekt, jehož cílem bylo rozdělit zámek na menší části, které by nájemci využívali k různým účelům. Může jít o nájemní byty, apartmány, prostory pro různé služby či obchody či jinou vhodnou aktivitu. Na webu Svět sdílení nabízí 80 míst k pronájmu o celkové rozloze 105 000 metrů čtverečních.

„Z těchto nájemců jsem plánoval vytvořit správní radu, která by hrad převzala a dál rozvíjela. Na rozdíl od Švýcarska, kde model byl úspěšný, zde nebyl o pronájem dostatečný zájem. Lidé se zde více bojí odpovědnosti za vlastní podnikání, stát jim na rozdíl od Švýcarska moc nepomáhá,“ vysvětlil Zoubek jeden z důvodů, které ho vedly k prodeji. Druhým důvodem je věk a s ním spojené zdravotní problémy. „I když pravidelně cvičím a jsem aktivní, mé zdraví začíná mít limity. A rodina, která je svědkem mého nasazení, si při svých zaměstnáních netroufá celé panství převzít,“ doplnil Zoubek.

Na hradě sám i provází a označuje se jako buditel národa hrdý na dějiny a předky. Původní gotický hrad, který nechali vystavět k ochraně svého kláštera po roce 1280 premonstrátky z Dolních Kounic, má za sebou pohnutou historii. Především ve 20. století plném zvratů stavba utrpěla značné škody, které nedokázali napáchat ani husité či Tataři ve středověku. Po válce zámek získal právník Václav Édl, v roce 1959 mu byl znárodněn a po listopadu 1989 jej zrestituoval. Krátce na to jej prodal Zoubkovi a jeho společnosti.

„Ihned jsme začali s jeho ochranou před dosavadním rozkrádáním obnovou oplocení, opravou zdí a některými drobnými záchrannými pracemi, protože byl v bídném stavu. Později, když jsme se dostali pod tlak nejrůznějších sporů, jsme práce pozastavili a dělali jen nejnutnější opravy bránící chátrání,“ uvedl Zoubek. Spory se definitivně podařilo vyřešit až v roce 2006, kdy se spustila obnova. Od roku 2007 je zámek přístupný veřejnosti. Do oprav zámku Zoubek investoval v uplynulých letech přes 100 milionů korun a brzy zde má také vzniknout hotel. „Máme již stavební povolení na prvních 20 pokojů s výtahem a zahájili jsme práce,“ řekl Zoubek. Předpokládá, že budoucí majitel bude ve stavbě pokračovat.

Reklama

Doporučované