Hlavní obsah

Stavební a nábytkářské veletrhy přilákaly do Brna asi 15 tisíc lidí

Foto: Wuders

Ilustrační foto.

Reklama

Na brněnském výstavišti skončily stavební a nábytkářské veletrhy, zúčastnilo se jich 252 firem ze šesti zemí. Návštěvnost za tři uplynulé dny odhadují organizátoři na 15 tisíc lidí. Před pandemií to bylo i 25 tisíc návštěvníků.

Článek

Hlavním tématem ročníku byly úspory energií a ekologické principy. Zlatou medaili Stavebního veletrhu Brno získal protipádový kotvící systém Alupercha/Alsipercha, který do soutěže přihlásila slovenská společnost Vertemax. Jeho výhodou je to, že poskytuje kotvící bod nad hlavou uživatele, který pracuje ve výškách, a zvyšuje tak bezpečnost práce. Cenu poroty obdržela česká firma Vesper Frames za modulární systém dřevostaveb.

Zájemci o nábytek, bytové doplňky a interiérový design mířili na veletrh Mobitex. Grand prix si z Brna odváží česká společnost Benlemi za kolekci učících věží pro děti. Jde o výrobky s originálním variabilním řešením, které rozvíjejí kreativitu dítěte.

Organizátoři se dlouhodobě snaží přitáhnout na veletrhy také mladou generaci, například prostřednictvím soutěží. Do studentské sekce soutěže na Mobitexu se zapojilo 70 mladých autorů ze šesti vysokých a tří středních škol. Letošním tématem byla ekologie, ocenění získaly například kolekce květináčů, originální botník nebo kombinace věšáku, sušáku a němého sluhy do jediného interiérového objektu.

Součástí veletržního programu byla také učňovská mistrovství pro mladé instalatéry, klempíře, pokrývače, tesaře, čalouníky a truhláře. Smyslem všech soutěží bylo propagovat řemesla a zviditelnit dovednosti mladých řemeslníků i kvalitní práci odborných škol, uvedli pořadatelé.

Reklama

Doporučované