Hlavní obsah

Strážníci z ulic Brna sesbírali přes 150 stříkaček po narkomanech

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnští strážníci dnes zhruba do 13:00 sesbírali v ulicích či parcích přes 150 injekčních stříkaček a jehel po narkomanech.

Článek

V akci Jehla budou pokračovat i odpoledne, řekl ČTK mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Loni v rámci stejné akce strážníci za celý den posbírali 460 těchto aplikačních pomůcek. Jejich sbírání se ale věnují po celý rok, kdy jich z ulic odstraní několik tisíc.

Do sběru se zapojily čtyři desítky strážníků. „Akce se koná po celém městě, zaměřujeme se ale na riziková místa, u kterých víme, že se tam mohou nějaké injekční stříkačky vyskytnout. Snažíme se však, aby kontroly byly co nejplošnější. Všímáme si i dětských hřišť, ale tam se tyto aplikační pomůcky nacházejí opravdu jen velmi ojediněle. Kontrolujeme je spíše z preventivních důvodů,“ uvedl Ghanem.

Nejvíce aplikačních pomůcek strážníci dnes dosud našli v Tkalcovské ulici, také na rozhraní Špitálky a Tkalcovské, dále na Kolišti, v parku v Přízově ulici či podél trati u Skopalíkovy ulice.

Městská policie nemůže podle zákona drogovou problematiku prošetřovat, strážníci proto injekční stříkačky alespoň sbírají. Dál pak spolupracují se specializovanými útvary celní správy a policie. Sběrem injekčních stříkaček použitých narkomany strážníci předcházejí infekcím a poraněním především malých dětí, ale také třeba domácích zvířat.

Především rodiče by měli poučit své děti, aby na nalezené stříkačky a jehly v žádném případě nesahaly. Při nálezu je vhodné se obrátit na městskou policii, strážníci mají pro odstranění potřebné vybavení a jsou proškolení. Pokud by se dospělí rozhodli odklidit stříkačku sami, vždy by měli postupovat se zvýšenou opatrností a v ideálním případě ji uchopit v rukavicích nebo alespoň do kapesníku. Je nutné vyvarovat se jakéhokoli kontaktu s jehlou. Doporučuje se vložit stříkačku do PET lahve a pečlivě ji uzavřít víčkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované