Hlavní obsah

V Brně bude od příštího pondělí řídit tramvaje sedm řidičů z Mostu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jde o vzájemnou výpomoc mezi dopravními podniky, protože v Brně chybí do ideálního stavu zhruba 25 řidičů a v Mostě nyní nejsou potřeba kvůli úplné výluce mezi Mostem a Litvínovem.

Článek

V Brně bude od příštího pondělí řídit tramvaje sedm řidičů z Mostu, zůstanou zde až do konce roku. „Tři řidičky a čtyři řidiči dorazili do Brna minulý týden ve čtvrtek. Ubytovali se, vyřídili potřebné dokumenty a také je čekalo povinné školení. Od středy se zaučují přímo na trati. Je potřeba, aby se seznámili s nejrůznějšími typy vozů, které v Brně máme, nebo třeba s ovládáním palubního počítače,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

V Mostě by museli přejít po dobu výluky na jinou práci. „Myslím, že nabídka stejné práce, jen na jiném místě, může pro zaměstnance znamenat příjemné zpestření i kvůli tomu, že v Mostě jezdí někteří z nich již 29 let po stejné trase Most – Litvínov a zpět,“ uvedl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský. Více tramvajových tratí totiž v Mostě není, jen tato spojnice okresního města s Litvínovem. V samotném Mostě se trať dělí na dvě větve na Velebudickou a k hlavnímu nádraží, v provozu jsou zde tři linky.

Řidiči budou jezdit převážně na lince 2, která je v mnohém podobná trase mezi Mostem a Litvínovem. Do Modřic se totiž jezdí podél čtyřpruhové silnice a jde prakticky o rychlodrážní provoz. „Počítáme s tím, že postupem času nasadíme řidiče, kteří o to projeví zájem, i na další linky a jiné typy vozů. Záleží na vzájemné domluvě,“ uvedl dopravní ředitel brněnského podniku Jan Seitl.

Mostečtí řidiči zůstávají zaměstnanci svého dopravního podniku. Čerpají neplacené volno a v Brně mají uzavřenu novou pracovní smlouvu.

Reklama

Doporučované