Hlavní obsah

V Brně vznikne za 650 milionů domov pro seniory, nahradí nevyhovující

Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Brně bude v Nopově ulici nový domov pro seniory, nahradí ten současný, který je už v nevyhovujícím stavu. Domov bude mít 300 lůžek, což je o 75 více než nyní. Odhadované náklady jsou 650 milionů.

Článek

„Pokryje je soukromý investor, který bude domov provozovat a kterému bude město investici splácet po dobu 30 let vyšší platbou za lůžka,“ řekl primátorčin náměstek Robert Kerndl (ODS).

Město ukončilo koncesní řízení na dodavatele a provozovatele domova. Radní dnes vybrali jako koncesionáře skupinu BeneVita, která stavbu zhotoví a domov povede. Skupina bude stavět na pozemcích města. „Nový domov vznikne na místě toho stávajícího, který svým technickým řešením dlouhodobě nevyhovuje moderním standardům. Záměr rekonstrukce sahá do roku 2016. Postupem času se ukázalo jako nejvhodnější řešení provést demolici současné budovy a postavit zcela nový objekt,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní domov vznikne novým způsobem, a to spoluprací veřejného a soukromého sektoru. „Tento typ kooperace jsme zvolili díky příkladům dobré praxe z jiných měst. Celý postup se takto zrychlí. Stavět by se mělo začít v roce 2024 a první obyvatelé by se mohli do domova nastěhovat v roce 2027,“ řekla Vaňková. Podle Kerndla se současní klienti přestěhují do dalších zařízení a starý domov také nebude časem přijímat nové klienty při uvolnění místa.

Nový objekt má mít pět nadzemních a jedno podzemní podlaží. Součástí bude zelená střecha, terapeutická zahrada a pobytová trasa na každém patře.

Reklama

Související témata:

Doporučované