Hlavní obsah

Veletrhy Techagro a Motosalon se letos na jaře v Brně neuskuteční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Brněnské výstaviště.

Veletrhy zemědělské techniky Techagro ani veletrh motocyklů Motosalon se letos na brněnském výstavišti kvůli pandemické situaci neuskuteční.

Článek

Covid také narušil dodavatelské řetězce a vystavovatelé nemají inovativní exponáty. Z obou veletrhů zbyly alespoň dílčí akce. Jde o další z mnoha veletržních akcí, které museli organizátoři po dohodě s oborovými svazy v posledních dvou letech zrušit.

Techagro se konalo naposledy v roce 2018. Velikostí a počtem vystavovatelů to byl rekordní veletrh, který obsadil všechny pavilony i mnohé venkovní plochy. V roce 2020 musel být kvůli nastupující pandemii koronaviru zrušený a ani jeho přesunutí na letošní duben nestačilo. Aktuálně je další termín přesunutého veletrhu rok 2024. Důvodem ke zrušení je absence nových exponátů, které firmy nemají kvůli omezení ve výrobě a zpomalení dodávek. „Kvůli nekončící pandemické situaci i kvůli nedostupnosti inovativních exponátů oznámila opakovaně většina členských firem Sdružení dovozců zemědělské techniky neúčast na letošním veletrhu. Je to škoda, protože podle lednového průzkumu mezi návštěvníky je o veletrh a příbuzné akce velký zájem,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Tomáš Moravec.

Uskuteční se alespoň veletrhy Silva Regina a Biomasa, tedy akce spojené s lesnictvím, myslivostí a technologiemi pro využití zemědělské a lesnické biomasy. Budou zkrácené o den, začnou tedy 3. dubna a skončí 6. dubna. Obohacené budou o obory včelařství, sportovní rybolov a kynologii. Zájem vystavovatelů je podobný jako v roce 2018. Prostor dostanou i vystavovatelé, kteří by na Techagro chtěli přijet.

Začátkem března se neuskuteční ani Motosalon. K nejistému vývoji pandemické situace se přidalo narušení výrobních a dodavatelských vztahů, což způsobilo zpoždění dodávek včetně uvedení motocyklových novinek na trh. Proto se Veletrhy Brno společně se Svazem dovozců automobilů a partnery rozhodl přípravy akce ukončit. Uskutečnit by se měla příští rok. „Náš obor patří k jednomu z nejvíce zasaženým výpadky dodávek komponentů, což se projevuje obecně zpožďováním distribuce nových motocyklů. Dovozci se ve většině případů potýkají s absencí novinek pro začátek sezony a s narušením termínů dodávek motocyklů všeobecně,“ uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný. Podobně byl zrušený obdobný veletrh v Rakousku Moto Austria.

Motorkářským fanouškům zůstane alespoň od 8. do 10. dubna Motovíkend, který umožní setkání příznivců. Budou si moci doplnit výbavu a některé motocykly si vyzkoušet.

Související témata:

Doporučované