Hlavní obsah

Vyškov plánuje na sídlišti stovku parkovacích míst za desítky milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Zhruba stovkou parkovacích míst ve třech vnitroblocích chce Vyškov vyřešit problémy s parkováním na sídlišti Na Hraničkách, kde auta v některých místech parkují nelegálně a brání například záchranným složkám ve vjezdu.

Článek

Náklady se odhadují na desítky milionů korun, řekl dnes novinářům místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL). Parkování by mělo být dostupné do konce tohoto volebního období v roce 2026.

Na sídlišti parkují auta na silnicích u domů, podle Celého ale také nelegálně ve vnitroblocích. „Máme tři dvory a v každém máme tak 15 až 18 nelegálně zaparkovaných aut. Není zachovaná zákonem stanovená průjezdnost pro složky integrovaného záchranného systému,“ upozornil Celý. Dodal, že se tak výrazně komplikuje pomoc lidem při zdravotních potížích nebo při požáru.

Radnice proto vytvoří ve všech vnitroblocích celkem okolo stovky parkovacích míst tak, aby vše odpovídalo normám a bezpečnosti. „Jedná se o rozsáhlý projekt, ale máme představu, že bychom všechny tři vnitrobloky zrevitalizovali v aktuálním volebním období. Výsledkem má být harmonické řešení zohledňující jak potřebu parkování, tak kvalitu života v lokalitě,“ řekl Celý. Město nechá vypracovat investiční záměr, následovat bude výběr projektanta a projektová dokumentace. Odhadované náklady na parkování jsou desítky milionů korun, přesnější částku ale určí až projekt.

Podle Celého je v místě asi 200 bytů, ve kterých bydlí senioři, ale i rodiny s dětmi. Část lidí má více aut nebo používá podle místostarosty služební vozidla. V místě přibylo také dodávkových vozů.

Reklama

Doporučované