Hlavní obsah

Karlovarský kraj chce pomoci lidem, které zasáhnou vysoké ceny energií

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj chce pomoci lidem, kteří se kvůli rostoucím cenám energií dostanou do obtížné životní situace. V první řadě chce ale lidem pomoci, aby se dostali k podpoře, kterou jim nabízí stát.

Článek

Teprve v případech, kdy by státní pomoc nebyla možná, chce kraj vyčlenit i peníze na pomoc konkrétním lidem. Plošné opatření kraj zatím nechystá a čeká také na konkrétní kroky, které chce představit vláda.

„Opět nastartujeme intenzivní sociální práci v území, kdy obce a sociální služby budou vyhledávat konkrétní lidi, u kterých je předpoklad, že by mohli patřit do ohrožené skupiny - seniory, zdravotně postižené, rodiny, které se starají o seniory, ale i kohokoli dalšího, kdo tím stávajícím systémem propadá a u koho systém sociálních dávek nedokáže řešit jeho situaci. A tam by nastupoval kraj. Zatím jsme si na to vyhradili deset milionů korun,“ uvedl na krajském zastupitelstvu radní Robert Pisár (STAN).

Podle něj se opatření, která kraj nazval Záchrannou brzdou pro občany Karlovarského kraje, připravují ve spolupráci s Úřadem práce ČR a sociálními službami v regionu. Řada lidí, kteří mají na státní podporu nárok, o ni podle radního nepožádají, a to někdy proto, že o této možnosti vůbec neví, neumí o ni požádat nebo se stydí žádat o pomoc. Přístup k lidem tak musí být podle kraje jednak individuální, ale také intenzivní.

Cílem kraje je, zintenzivnit spolupráci mezi odborem sociálních věcí, úřadem práce, obcemi a sociálními službami. Především je třeba seznámit sociální pracovníky s aktualizovaným postupem při vyplácení mimořádné okamžité pomoci při kaucích a se samotným krajským záměrem „záchranné brzdy“, uvedl Pisár.

Opozice v krajském zastupitelstvu dnes volala po tom, aby Karlovarský kraj vytvořil dotační program pro obyvatele podobně, jako například Praha nebo Jihočeský kraj. Vedení kraje ale oponovalo tím, že je třeba počkat teprve na opatření, která připravuje vláda. Nemá smysl podle vedení kraje, vytvářet paralelní sociální systém.

Reklama

Doporučované