Hlavní obsah

Na Karlovarsku natáčí Petr Pylypčuk bakalářský film Osmý den

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Krátký film o střetu svobodné vůle dvou mladých lidí s prostředím autoritářské náboženské sekty podpořil i Fond české kinematografie a Karlovarský kraj a vzniká v koprodukci s Českou televizí.

Článek

U Černého jezera na Karlovarsku natáčí část svého bakalářského filmu Osmý den režisér Petr Pylypčuk. Téma přitom vychází z vlastních zkušeností mladého režiséra. „Vybral jsem si tohle téma, protože je to něco, co jsem napsal podle své vlastní rodiny. Protože část mé rodiny jsou příslušníci jedné radikální křesťanské sekty. Napsal jsem to podle různých střípků a situací, které jsem zažil,“ uvedl Pylypčuk.

Hlavní tématem filmu je vzdor šestnáctileté hlavní hrdinky Anny proti přísným pravidlům, která musí všichni členové společenství dodržovat. Anna, společně se stejně starým Josefem, utečou a jejich nová svoboda se chvíli zdá být vším, o čem kdy snili.

Podle Pylypčuka je asi možné se někdy z pavučiny uzavřené sekty vymanit, ale bohužel velmi často se stává, že i pokus o únik nakonec skončí návratem. I to je poznatek z vlastní režisérovy rodiny.

Pro dvě hlavní role si Pylypčuk vybral mladé neherce, z profesionálních herců diváci uvidí například Jana Teplého nebo Kristýnu Badinkovou Novákovou. „Zatímco začátek Osmého dne bude natočen za pomoci statických záběrů, s Anniným útěkem ze sekty přejde kamera v ruční. Od té chvíle se budeme po celou dobu držet Anny a Josefa a jejich útěk by měl být zobrazen syrově a autenticky. Chci využít dlouhých záběrů a hereckou akci rozehrát v rámci vnitrozáběrové montáže, se střihy pouze v bodech, kdy budou sloužit k navýšení napětí z útěku nebo podtrhnutí specifické emoce mezi hlavními hrdiny,“ dokresluje své pojetí Pylypčuk.

Dnešní den byl osmý z celkem devíti natáčecích dní a většina záběrů je už natočená. Prostředí u Černého jezera nedaleko Hroznětína na Karlovarsku si filmaři vybrali pro scény, kdy se sjíždějí příslušníci sekty k jezeru, aby v něm pokřtili nového člena, šestiměsíčního chlapce. Podle Pylypčuka by se celý film mohl dokončit do konce roku. „Potom se budeme hlásit do festivalové distribuce v Evropě a ve světě a uvidíme, jestli se někam dostaneme,“ doplnil režisér.

Reklama

Doporučované