Hlavní obsah

Nemocnice v Karlových Varech zřídila ambulanci pro ukrajinské uprchlíky

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarská nemocnice otevřela ambulanci pro ukrajinské uprchlíky, takzvaný UA point. Zatím jediné centrum v kraji je určené pro zajištění akutní zdravotní péče pro děti i dospělé, kteří si dosud po útěku z vlasti nenašli lékaře.

Článek

„Pozorujeme, že je řada uprchlíků, kteří potřebují zajistit akutní péči, buď mají akutní problém, nebo potřebují řešit svoji dlouhodobou léčbu. V případě, že míří do standardního provozu nemocnic, tak je to poměrně výrazná zátěž, protože je potřeba vzít v úvahu jazykovou bariéru. Řada pacientů nemá sebou ani dokumentaci a vyžaduje to dlouhý čas je vyzpovídat a ošetřit,“ řekl ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

Centrum je primárně podle ředitele určené pro příchozí Ukrajince, kteří potřebují řešit akutní problém a dosud nenašli svého praktického lékaře. „Jde o řešení, které by mělo sloužit k překrytí současné situace a postupně by se vše mělo začlenit do standardního systému péče v ČR,“ uvedl.

UA point se nachází v areálu nemocnice v pavilonu N. K dispozici jsou tam dvě ambulance, první pro děti i dorost a druhá pro dospělé, a také čekárna. Poskytována zde je základní zdravotní péče ve spolupráci s dalšími odbornými pracovišti v nemocnici. Součástí týmu jsou dva lékaři, dvě zdravotní sestry a tlumočník, který s pacienty vyplní základní zdravotní dotazník. V ambulancích budou působit také zdravotníci karlovarské nemocnice původem z Ukrajiny a Ruska, kterých je v nemocnici téměř 40. Ordinace budou otevřené od pondělí do pátku od 8:00 do 15:30. Činnost centra se bude podle potřeby upravovat či rozšiřovat.

V Karlovarském kraji je přes deset tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jde především o ženy a děti. Ubytování už pracovníci asistenčního centra našli 2300 lidem. Zdravotnickými zařízeními v regionu už prošly desítky uprchlíků.

Reklama

Doporučované