Hlavní obsah

Vesnicí roku v Karlovarském kraji je Andělská Hora

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vesnicí roku v Karlovarském kraji se stala obec Andělská Hora na Karlovarsku. Ocenění dnes na slavnostním vyhlášení výsledků krajského kola soutěže převzala starostka Miloslava Křimská (nez.).

Článek

Porota v obci ocenila kromě jiného třeba i práci s dětmi a mládeží. Letošního ročníku soutěže se v Karlovarském kraji zúčastnilo 12 obcí. Vítěz získá dar 300.000 korun a postupuje do celostátního kola.

Andělská Hora bývala součástí Karlových Varů. Nyní je to samostatná a rychle se rozvíjející obec, která leží pod romantickou zříceninou hradu Andělská Hora, jehož historie sahá do začátku 15. století. „Na první dobrou to vítězství není. S účastí jsme začínali někdy v roce 2014, kdy jsme vyhráli pár cen, později jsme získali Modrou stuhu za společenský život a v loňském roce jsme získali Zelenou stuhu za péči o zeleň,“ řekla ČTK Křimská. Podle ní ale není život v malé obci o jednotlivostech, ale zejména o komunitě, která se stará a která si uvědomuje, že jak se budou oni chovat k obci, tak bude nakonec vypadat.

„Kdysi jsme našli urbanistické plány z 80. let minulého století, které mluvily o obci jako místu na dožití. To se nám už dávno podařilo vyvrátit. Stěhují se k nám mladí lidé. Z dnešních 400 obyvatel je 70 dětí do 14 let. Takže Andělská Hora žije,“ říká hrdě starostka obce.

Z nejbližších plánů starostka zmínila například opravy silnic v obci nebo vybudování sportoviště, aby lidé, když přijedou z práce, většinou z Karlových Varů, nemuseli pak znovu do města za sportem, ale mohli zůstat v obci. Obec se také snaží o vznik dětské skupiny, která by umožnila postarat se o malé děti, kterých v obci přibývá.

Kromě vítěze krajského kola, který získal Zlatou stuhu, byla dnes rozdána i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život získalo Doupovské Hradiště, Bílou stuhu za činnost mládeže Oloví a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získalo Pomezí nad Ohří. Tyto obce získají po 100.000 korunách.

Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství. Do soutěže se mohou přihlásit obce vesnického charakteru, tedy i ty, jež mají statut města a městyse. Dalšími podmínkami pro účast v soutěži jsou maximální počet obyvatel v obci, který nesmí přesáhnout 7500, a přihlášené obce musí mít zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Reklama

Doporučované